15 Temmuz Derneği'nin bünyesindeki "Hafıza 15 Temmuz"da her ay düzenlenen "Hafızanda ne var? -Harbi konuşmalar" programının bu ayki konuğu olan TBMM'nin 27'inci Başkanı İsmail Kahraman, 15 Temmuz gecesinde bütün bir coğrafyanın kaderinin değiştiğini söyledi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse'nin moderatörlüğünü yaptığı programda konuşan İsmail Kahraman, "15 Temmuz bir darbe girişimi değil işgal girişimiydi. 15 Temmuz'a kadar Türkiye'de 1950 yılından sonra bilinen, bilinmeyen, teşebbüs aşamasında kalan 16 darbe var. Hiçbirinde Türkiye Büyük Millet Meclis'i açılmamıştır. Bu açıdan o gece Meclis'in açılması bir ilktir." dedi.

Hain darbe girişimini evinde öğrendiğini belirten Kahraman, Cumhurbaşkanı ve Başbakanı aradığını ancak ulaşamayınca bizzat Meclis'i açma kararını vererek harekete geçtiğini ifade etti.

Kahraman, "Tüm darbeleri bilirim. Bir daha askeri bir teşebbüs olacağını beklemezdim. O gece köprünün kapandığını öğrendiğimde, üzerimizde F-16'lar geçtiğinde 'Eyvah darbe oluyor.' dedim. Abdestimi aldım ve Meclis'e geldim. Ankara Milletvekilimiz Ahmet Gündoğdu aradı beni. Kendisi Meclis'teymiş. 'Ne yapıyoruz?' deyince, 'Gel Meclis'i toplayacağız.' dedim." ifadelerini kullanan Kahraman, o gece TBMM'ye gelen 18 kadın vekilin cesaretlerinden çok etkilendiğini belirterek "Milletvekili Sema Kırcı, 19 yaşındaki oğluyla abdestini alıp seferi namazı kılarak Meclis'e geldiler. Oğluna, 'Şehit olmaya gidiyoruz.' demiş evden çıkarken. Bunlar beni çok etkiledi." diye konuştu.

TBMM'nin tatilde olduğunu pek çok milletvekilinin kendi bölgelerinde bulunduğunu anlatan İsmail Kahraman, "Bütün bunlara rağmen AK Parti, CHP ve MHP'den toplam 107 milletvekili o gece evlerinden çıkıp geldi. Bazıları Bolu'dan, Kırşehir'den geldi. Aklımıza ölüm gelmedi. O gece bambaşkaydı." şeklinde konuştu.

Meclis, tarihinde ilk defa bombalandı

Cumhuriyet tarihinde hiçbir darbede Meclis'in bombalanmadığını hatırlatan Kahraman, "15 Temmuz'da TBMM'ye 3 bomba atıldı. Başbakanlık makamına saat 02.21'de atılan bomba sırasında Bekir Bozdağ konuşma yapıyordu. Meclis'e helikopterden açılan ateşe, polis yerden karşılık vererek büyük kahramanlık gösterdi. 12 polis ağır, 4 polis hafif yaralandı. Onların kahramanlığını unutamayız." dedi.

Bazı basın kuruluşlarına haber vererek 16 Temmuz günü Meclis'i saat 14.00'te toplama kararı aldığını söyleyen Kahraman, partilerin grup başkan vekillerine mesaj atarak oturumu bildirdiğini belirtti.

Kahraman, "Çankaya'ya çıkıp 'Hükümeti almaya gidiyorum.' dedim. Çankaya'ya gittik. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız vardı. İsmet Beyin talebiyle hükümeti temsilen 2 kişi kaldı. Gerisi Meclis'e geldi benimle. Ancak araçlara binemiyorduk. Helikopterler üzerimize ateş kusuyordu. Arka kapıdan 17 kişi Meclis'e girdik. Başkanlığa oturdum. Katiplerim gelmişti. Onlara, 'Kalkın! Meclis Grup Başkan Vekillerini arıyoruz.' dedim. Özgür Özel, Mehmet Muş ve Erkan Akçay'ı aradım. 'Hepiniz gelin, ama yakanızda parti rozeti değil sadece ay-yıldız olsun.' dedim. Parti ortadan kalkmıştı. Hepimiz ay-yıldızlı rozetlerle Meclis'teydik. O gece Yenikapı Mitingi'nin temeli TBMM'de atıldı." şeklinde konuştu.

"O gece bütün bir coğrafyanın kaderi değişti"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz'da gösterdiği cesaret ve basiret sayesinde Türkiye'nin büyük badire atlattığını ifade eden Kahraman, "Cumhurbaşkanımızın milletimizi meydanlara çağırması, darbe teşebbüsünü önledi. Cumhurbaşkanımız bu ülkede askerin kışlasında kalması gerektiğini herkese gösterdi." dedi.

15 Temmuz'dan sonra Azerbaycan'dan Asef Asiyev'in Meclis'i ziyaret ettiğini söyleyen Kahraman, "Bayrağımızın önünde diz çöküp 3 defa öptü. 'Siz bizi de kurtardınız.' dedi. Gürcistan ve Bosna Hersek'ten gelenler de aynı şeyi söylediler. O gece bütün bir coğrafyanın kaderi değişti. Milletimiz tüm dünyaya örnek oldu." ifadelerini kullandı. (Nizamettin Aşkın-İLKHA