Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti işbirliği yaparak Geçitkale Havalimanı'na insansız hava araçları ile silahlı insansız hava araçları konuşlandırılmasına karar verdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 1982 yılında askeri maksatlar için inşa edilen Geçitkale Havaalanı'nın İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) merkezi yapılması yönünde çalışma başlatıldı.

KKTC Bakanlar Kurulu, Doğu Akdeniz’de görev yapan sondaj ve savaş gemilerine eşlik eden İHA ve SİHA'ların uzun süredir kapalı tutulan Geçitkale Havaalanı'nda konuşlandırılması kararını aldı.

Kararla birlikte Geçitkale Havaalanı, İHA'ların merkezi olacak. İHA ve SİHA'ların KKTC'de konuşlanması için Ankara'dan uzman bir ekip KKTC'ye gitti. Geçitkale'de incelemeler yapan uzman ekibin, olumlu görüş bildirdiği belirtildi.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, konunun milli bir mesele olduğunu ve bunun karşısında kimsenin duramayacağını ifade etti.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "KKTC hükümeti olarak, Doğu Akdeniz bölgesinde yaşanan son gelişmeler ışığında KKTC'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığının (KTBK) talebi üzerine Geçitkale Havaalanı'nın İnsansız Hava Araçları ile yürütülecek faaliyetler için kullanılmasına izin verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.