Haber Merkezi
Meclis Başkanı M. Yasin Ertürk’ün başkanlık ettiği, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Aylık Olağan Meclis Toplantısı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli'nin katılımıyla gerçekleşti.
Van TSO ile üniversite arasında yapılacak işbirliklerinin ele alındığı toplantıda bir sunum yapan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ilk olarak, Van TSO meclis toplantısına davet edildiği için teşekkür etti.
Şevli, “Bir şehir için en önemli unsurlardan bir tanesi iş dünyası ile üniversite işbirliğidir. Birçok üniversitede, iş dünyası ile işbirliği merkezleri bulunmaktadır. İnşallah bizde üniversitemizde sizlerle güçlü bir işbirliği kurarak diğer şehirlerde uygulanan meclis toplantılarına birer akademik danışman görevlendirmek istiyoruz. Bu önemli bir fırsattır. Bizde bu fırsatı şehrimize, iş dünyamıza, üniversitemize katkı sağlamak amacıyla meclisiniz uygun görmesi takdirde bir protokol çerçevesinde hayata geçirmek isteriz. Bu kapsamda her komitenize 1 ya da 2 akademik danışman görevlendirmek istiyoruz. Bu şekilde çok daha iyi işbirlikleri için zemin hazırlayabiliriz.” Dedi.
“ODAMIZLA DAHA YAKIN BİR İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ”
Üniversitenin 19 fakültesinin bulunduğunu ve bunun da önemli bir potansiyel olduğuna değinen Şevli şöyle konuştu:“Şehrimize açılan yüzümüzün sadece hastane ile sınırlı kalmasını istemiyoruz. Bu nedenle Ticaret ve Sanayi Odamızla daha yakın bir işbirliği yapmak istiyoruz. Daha önce odada yaptığımız bir gezide, başkanımız 500 metrekare bir yerimiz var. İsterseniz gelin buraya üniversiteye tahsis edelim dedi. Bu alanda görüşmelerimizi yaptık. Yapacağımız işbirliği protokolü çerçevesinde, meclisiniz uygun görürse, orada hem teknokentimizin bir ofisini açmak istiyoruz hem de üniversitemizin sürekli eğitim merkezini kurmak istiyoruz. Bunun yanı sıra yakın zamanda üniversitemizin sürekli eğitim merkeziyle birlikte bir siyaset akademisi eğitim programı başlattık. Buna il dışından çok sayıda akademisyen katılacak. Bu akademi programına da Ticaret ve Sanayi Odamızla işbirliği içerisinde yapacağız. Bunun içinde katkılarınızı bekliyoruz.”
Rektör Şevli konuşmasında ayrıca Van YYÜ Teknokent isminin değiştirilerek Van Teknkokent yapıldığını dile getirerek, teknokenti daha güçlü bir hale getirmek istediklerini dile getirdi. Şevli konuşmasını Van YYÜ’yle ilgili verdiği bilgilerle tamamladı.
Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin konuşmasının ardından söz alan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Rektör Şevli’ye konuşmasından dolayı teşekkür etti.
Başkan Takva, “Konuşmanızda komitelerimize akademik danışman atama yönündeki önerinizi çok benimsedim. Bunun için sizlere teşekkür ediyorum. Sürekli eğitim merkezi ve teknokentin odamız ile işbirliği konusunda mekânsal ortaklığı konusundaki talebinizi samimiyetle desteleyeceğiz ve bunun için gerekeni yapacağımız ifade etmek istiyorum. Siyaset akademisi kurulması önerisi ve ticaret odasının bir paydaşı olması yönündeki talebinizi önemsediğinizi ifade ederek teşekkür etmek istiyorum.” Şeklinde konuştu.
“ODAMIZ A SINIFIYSA, BU VAN’IN GURURUDUR”
“Temsil ettiğimiz kurumlar Van’ın malıdır” diyerek konuşmasını sürdüren Takva, şunları söyledi: “Üniversitenin büyüyüp gelişmesi, belki kişisel olarak ne Hamdullah Şevli’ye ne de Necdet Takva’ya sıranda bir yurttaş olarak değer katmayacaktık. Ama üniversitemizi nitelik/nicelik olarak gelişip, büyümesi kentimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Aynı şey Ticaret ve Sanayi Odası içinde geçerlidir. Eğer odamız bugün A Sınıf hizmet üreten bir oda olarak Türkiye’de 10 oda arasında yer alıyorsa, bu Van’ın gururudur. Van’ın bunu sahiplenmesi ve bunu geliştirmesi gerekiyor. Bugün biz buradayız yarın başka yere gideriz. Bunun bir önemi yok. Bunu kişiselleştirmeden, kurumların bu kentin geleceğine ve bu kentin geleceği olan çocuklarımıza hizmet edeceği duygusunu hepimizin içselleştirmesi gerekiyor.”
TAKVA: İŞADAMLARI ÇOK KIYMETLİDİR
Üniversite ile iş dünyası işbirliğinin önemli olduğunu kısaca dile getiren Takva,

“Bu şehrin en kıymetli adamlarından biri işadamlarıdır. Bunun hakikatten içselleştirmemiz gerekiyor. İş dünyası içinde yaşadığınızda karşılaşabileceğiniz sorunları doğrudan hissediyor ve yaşıyorsunuz. Risk alıyor bu insanlar, veri veriyorlar, istihdam sağlıyorlar. Hem iş dünyasında gelen sorunlar hem de bürokrasiden gelen sorunları tek başlarına mücadele ederek aşmaya çalışan bir kitleyi temsil ediyorlar. En küçük esnafımızdan en büyük tüccar ve sanayicimize kadar herksin bu konuda hikayeleri vardır. Bu hikayeleri üniversitenizde, öğrencileriniz ile paylaşmanız için zemin oluşturmanız konusunda ricada bulunuyoruz. Sizin döneminizde bu anlamada bir farkındalık oluşturabiliriz. Maaş üretenleri, vergi verenleri, üniversitenizde muhakkak konuk edin. Bu insanların derin hikayeleri ve önemli deneyim paylaşımları var. Bu denli paylaşımların akademiye de vizyon katacağını düşünüyorum.” Diyerek konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından Meclis Başkanı M. Yasin Ertürk, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Meclis üyesi Yusuf Konak tarafından YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye plaket takdim edildi.Toplantı, Van Gönüllüleri Platformu’ndan gelen gönüllülerin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından satılığa çıkarılan ‘Van Eski Devlet Hastanesi Yeri’nin, satış listesinden çıkarılması için meclisten istediği destek ile sona erdi.