Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte uzmanlar, güvenilir ve tasarruflu bir doğalgaz kullanımı ve kombi bakımları için önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte doğalgaz kullanıcıları da faturalarının kabarık gelmemesi için çareler arıyor. Özellikle doğalgaza art arda gelen zamlar, vatandaşı tedirgin ediyor.

Vatandaşların tedirginliğine karşı uzmanlar, güvenilir ve tasarruflu doğalgaz kullanımı için belirlenen periyotlarda kombi bakımlarının mutlaka yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

Düzenli yapılan kombi bakımının yüzde 15-20 arasında tasarruf sağladığını belirten Makine Mühendisi Halil Çöklü, kısa aralıklarla kombilerin kapatılması tasarruf sağlamadığına dikkat çekti.

Çöklü, “Kombi bakımı, bakımı gelmiş kombi parçalarını ve içinde entegreli bulunan parçaların periyodik olarak temizlenmesi ve kontrollerinin yapılmasına denir. Evde kombi bakımı ise, yetkili servislerin, yetkili belgeleriyle gelip, evdeki kombilerin, periyodik zamanı gelmiş parçaların bakım ve temizliğinin yapılmasıyla olur.” dedi.

video

Servislere kombi bakımı yaparken dikkat edilecek hususlar

Servislere kombi bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çeken Çöklü, şunları söyledi:

“Evlerde kombi bakımını yapmaya gelen ustaların, yetkili ve sertifika belgelerinin olmasına mutlaka dikkat etmeliyiz. Yetkili kişi ve servislere yaptırmamız önemlidir. Gelen ustalar, kombi bakımını yaptıktan sonra size verecek belgeye dikkat etmelisiniz. Mümkün mertebe sertifikasız ustalara kombi bakımını yaptırmamalıyız. Size verilecek belgede kombi ile ilgili nelerin tamiratı ve tadilatı yapılmış, neler temizlenmiş, bununla ilgili mutlaka size bir belge verilmelidir. Çünkü bu belge sizin bir dahaki periyodik bakıma kadar neler yaptığınızı gösteren bir reçete gibidir. Bunu yetkili servisten talep ediniz.”

Olası bir gaz kaçağına karşı neler yapılmalı

Belirlenen periyotlarla yapılan kombi bakımında, kombinin ömrünün uzatılmasıyla birlikte faturalarda yüzde 15-20 arasında tasarruf sağlayacağını dile getiren Çöklü, her yıl düzenli olarak kombi bakımının yapılması gerektiğini ifade etti.

Olası bir gaz kaçağına karşı dikkat edilmesi gereken hususlara da dikkat çeken Çöklü, “İlk önce ortam havalandırılmalıdır. Sorasında evde ve çevrede bulunan emniyet vanaları kapatılmalı. Daha sonra 187 acil numarasını arayarak durumu bildirmeliyiz. Yetkili bir kişi olmadan herhangi bir gaz ve elektriğe müdahalede bulunmamalıyız. Güvenilir ve sağlıklı bir doğalgaz için kombi bakımlarımızı, petek temizliğini düzenli periyotlarla yapmalıyız. Gaz dağıtım şirketinin bize sunduğu şartnameyi uygularsak, güvenilir ve sağlıklı bir doğalgaz kullanmış oluruz.” diye konuştu.

Son olarak kısa aralıklarla kombilerin kapatılması faturalara tasarruf olarak yansımayacağını, aksine faturaya olumsuz yansıyacağını hatırlatan Çöklü, 12 saat ve daha fazla zaman diliminde açıp kapatmanın tasarruf sağlayacağını söyledi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)