ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'da Taliban ile barış görüşmelerine yeniden başladıklarını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana ilk kez Afganistan’a gitti.

Bagram Hava Üssü’nde ABD askerlerine hitap eden Trump, Taliban'la müzakerelerin yeniden başladığını söyledi. "Askerleri eve getirme" vaadine gönderme yapan Trump, "O gün çok yakın." ifadelerini kullandı.

Trump, "Taliban anlaşmak istiyor ve biz de onlarla görüşüyoruz, aynı zamanda bir ateşkes olması gerektiğini söylüyoruz." dedi.

Eylül ayında Afganistan'daki çatışmalara son vermek için Taliban'la yaklaşık bir yıldır sürdürülen görüşmelere son verdiğini açıklayan Trump, Camp David'de Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Taliban liderleriyle düzenlenecek olan gizli görüşmeyi de iptal etmişti.

Trump’ın ziyareti geçtiğimiz hafta Washington ve Kabil arasında barış görüşmelerinin yeniden başlamasına ilişkin beklentileri arttıran mahkûm değişiminin ardından geldi.

Taliban geçen hafta üç yıldır elinde tuttuğu bir Amerikalı ve bir Avustralyalıya karşılık, Taliban’ın iki numaralı ismi olarak bilinen Hakkani lideri Siraceddin Hakkani’nin kardeşi Enes Hakkani ve üst düzey yöneticiler Hacı Mali Han ve Abdül Raşid'in serbest bırakılmasını sağlamıştı. (İLKHA)