BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yayınladığı rapora göre 2018 yılı içinde 59 Filistinli çocuk şehid edildi, 3 bin 472 çocuk da yaralandı. Filistin'de ayda ortalama 200 çocuk gözaltına alınıyor.

UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Direktörü Ted Chaiban, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 30. yıldönümü münasebetiyle düzenlediği basın toplantısında, sözleşmenin imzalanmasından bu yana Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika bölgesinde çocuk hakları konusunda bir ilerleme kaydedildiğini söyledi.

UNICEF'in raporunda, istatistikler Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde çocuk ölüm oranlarında bir düşüş yaşandığını ortaya koysa da, bu olumlu düşüş Filistin için geçerli olmadı, terör rejiminin çocukları hedef alan saldırılarında hiçbir azalma yaşanmadı.

Hiçbir uluslararası kuralı tanımayan işgal rejimi, 2018'de de saldırı ve katliamlarına devam ederek 59 Filistinli çocuğu şehid ederken, 3 bin 472 çocuğu da yaraladı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki çocuk ölümleri hakkında kıyaslamalar yaparak bilgiler veren Chaiban, 1990'lı yıllarda 5 yaşından küçük her bin çocuktan 65'inin öldüğünü, bugün bu sayının 21'e düştüğünü ifade etti.

Chaiban daha önceki zamanlara nispetle okullara giden çocuk sayısında da artış olduğunu ve bölgedeki çocuklardan %90'ının temiz su içme ve sağlık hizmetlerinden yararlanma imkânı bulabildiğini söyledi.

UNICEF'in verdiği bilgilere göre şu an Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde mülteci hayatı yaşamak zorunda olan çocukların sayısı 6.3 milyonu buluyor. (İLKHA)