Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan "Harf Devrimi" ile adeta her şeyin sıfırlandığını, Türkiye'de okuma-yazma oranının çok düşük olduğu bir dönemin yaşandığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Kemal'in ölüm yıldönümü dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı.

Tarihçi Kemal Karpat gibi liyakatlerine kimsenin itiraz edemeyeceği tarihçilerin, geçtiğimiz asrın başında Osmanlı toplumunda okuma-yazma bilenlerin oranının nüfusun yarısından fazla olduğunu belirttiğini aktaran Erdoğan, "Dikkat edin. Bu, aynı dönemde bölgemizdeki Rusya, İspanya, İtalya başta olmak üzere pek çok ülkeyle karşılaştırıldığında gerçekten çok yüksek bir oranı ifade ediyor." dedi.

Erdoğan, "Balkan Savaşları ile başlayan, 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi ile devam eden süreçte, maalesef bu okur-yazar nüfusumuzun büyük bir kısmını kaybettik. Özellikle erkek nüfusunun önemli bir kısmı şehit oldu. Çanakkale'yi düşünün. Hani; kınalı kuzular diyoruz ya. Biz onları orada kaybetmedik mi? Bunlar sıradan işler değil. O durumlara düştük. Toplam nüfusumuzun bir kısmı da sınırlarımız dışında kaldı."

Erdoğan, şöyle devam etti: "Bir de buna Cumhuriyet ile birlikte gerçekleşen Harf Devrimi ile adeta her şeyin sıfırlandığını eklediğimizde, elbette ülkemiz okuma-yazma oranının çok düşük olduğu bir dönemi yaşadı. Bunun suçunu Osmanlı'ya yüklemek; tam anlamıyla bir buhtandır. Nitekim, Türkiye zaman içinde yüzde 100'lük bir okuma-yazma seviyesine ulaşmıştır." (İLKHA)