Organ bağışının hayati bir önem taşıdığını belirten Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, "Bugün itibariyle organ nakli bekleyen hastalarımızın sayısı 29 bine yaklaştı" diyerek bu hastalara organ bağışı yapılarak umut olunabileceğini söyledi.

Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, organ bağışının hayati önemine dikkat çekti.

Her yıl binlerce vatandaşın organ nakli beklerken hayatını kaybettiğini, binlerce hastanın ise sağlığına kavuşmak için umutla organ beklediğini dile getiren Bakan Koca, "Bugün itibariyle organ nakli bekleyen hastalarımızın sayısı 29 bine yaklaştı. Organ bağışında ve operasyon sayısında her geçen yıl düzenli bir artış mevcut, ancak hâlâ organ bekleyen hastalarımız için yeterli değil." dedi.

"Bu yılın ilk 10 ayında 4 bin 710 nakil gerçekleştirdik"

Koca, "81 ilimizdeki 148 organ nakil merkezimizde bu yılın ilk 10 ayında 4 bin 710 nakil gerçekleştirdik. Ülkemiz Avrupa bölgesinde en yüksek nakil rakamlarına sahip. Bunun yanı sıra dünyada canlı vericiden organ nakillerinde en yüksek rakamlara sahibiz. Ancak kadavradan bağış sayımız Avrupa bölgesine göre düşük bir oranda. Bu yapısı ile toplam nakillerin yüzde 25'inin kadavra vericilerden, yüzde 75'inin ise canlı vericilerden yapıldığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bağışçı sayımız 502 bine yükseldi"

Organ bağışı haftasını, toplumsal farkındalığı artırmak için önemli bir fırsat olarak gördüklerini dile getiren Koca, "Bakanlık olarak yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde hafta boyunca yeni bağışçılarımız eklendi ve bağışçı sayımız 502 bine yükseldi. Biz bu sayıyı yeterli görmüyor ve çok daha yüksek oranlara ulaşabileceğimizi biliyoruz." şeklinde konuştu.

Koca, son olarak şunları söyledi: "İllere göre bağışçı sayılarına baktığımızda 71 bin kişiyle İzmir birinci sırada yer alıyor. 57 bin 500 bağışçı ile İstanbul ikinci, 37 bin bağışçı sayısıyla Kocaeli üçüncü sırada yer alıyor. Bu illerimizi Manisa, Balıkesir ve Ankara takip ediyor. Organ bağışı gibi hayatî bir konuda göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı tüm bağışçılarımıza şükranlarımı sunuyorum. Siz de organlarınızı bağışlayarak nakil için bekleyen hastalarımıza umut olabilirsiniz." (İLKHA)