BM, Mısır'daki cezaevi koşullarının meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin doğrudan şehadetine yol açmış olabileceğini bildirdi.

Mısır'da Temmuz 2013'te, askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve "Hamas adına casusluk yaptığı" bahanesiyle hâkim karşısına çıkarılan 67 yaşındaki meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 17 Haziran'da mahkeme salonunda şehid olmuştu.

Mursi'nin mahkeme salonunda şehid olmasından aylar sonra, Birleşmiş Milletlerden (BM) Mısır yönetimine yönelik sert tepki geldi.

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ile BM Keyfi Gözaltı Üzerine Çalışma Grubu, yaptığı ortak yazılı açıklamada, "Dr. Mursi, özellikle Tora Cezaevi'nde beş yıl alıkonulduğu sırada, sadece acımasız olarak nitelendirilebilecek koşullarda tutuldu. Mursi'nin bu çileli şartlara maruz kaldıktan sonraki ölümü, devlet destekli keyfi bir cinayet olabilir. Çeşitli kaynaklardan Mısır genelinde tutulan binlerce tutuklunun ağır insan hakları ihlallerine maruz kalmış olabileceğine dair deliller aldık. Pek çoğu ölüm riski altında olabilir. Bu, es-Sisi hükümeti tarafından muhalifleri susturmak için tutarlı ve kasıtlı bir uygulama gibi görünüyor." ifadesi kullanıldı.

Özel Raportör Callamard ve uzmanlar, Mursi'nin adeta ölüme terk edildiğine vurgu yaparak, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon tedavilerinden de mahrum edildiğine dikkati çekti. (İLKHA)