Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Bosna Hersek'i 'saatli bir bomba' olarak nitelemesi, Müslümanların oluşturduğu Balkan ülkelerinin, AB üyeliğini engelleme çabaları olarak yorumlandı.

AB üyesi Hırvatistan'ın yanı başındaki Bosna Hersek'i, Suriye ve Irak'taki savaş bölgelerinden ülkelerine dönenler nedeniyle saatli bombaya benzeten Macron'un açıklamaları tepkilere neden oldu.

Fransa'nın Saraybosna Büyükelçisi Guillaume Rousson, Macron'un açıklamaları nedeniyle Devlet Başkanlığına çağrıldı.

Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ülkesinin hiç kimse için bir tehdit oluşturmadığını belirterek, Bosna Hersek'in terörle mücadelede ortaya koyduğu katkının uluslararası birçok raporda yer aldığını söyledi.

Bosna Hersek İslam Birliği Sözcüsü Muhamed Jusic de bugüne kadar Irak ve Suriye'ye çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 300 civarında Bosna Hersek vatandaşının gittiğini, bu sayının Fransa'da ise 2 bine yakın olduğuna dikkati çekti.

Suriye ve Irak'taki savaşlara katılmış kişilerin ülkelerine dönüşünün tüm Avrupa'nın sorunu olduğunun altını çizen Jusic, Macron'un bu tür temelsiz iddialarla nüfusun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Balkan ülkelerinin AB üyeliğini engellemeye çalıştığını dile getirdi. (İLKHA)