Hazreti Muhammed'in viladeti 7'den 70 vatandaşların katılımıyla camilerde idrak edilirken, yapılan programlarda Hazreti Muhammed'in her yönüyle Müslümanlara en güzel örnek olduğuna vurgu yapıldı.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen ve Müslümanlar için en güzel örnek olan Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrif ettiği gece olarak idrak edilen Mevlid Kandili münasebetiyle vatandaşlar, camilere akın etti.

Hazreti Muhammed'in dünyaya geldiği gün olarak kutlanan Mevlid Kandili, tüm Türkiye'de olduğu gibi Gaziantep'te de dualarla ihya edildi. Mevlid Kandili'ni ihya etmek için 7'den 70'e camilere akın eden vatandaşlar, kandilin tüm İslam alemine, huzur ve barış getirmesi temennisinde bulundular.

Gaziantep'te Mevlid Kandili'ni camilerde düzenlenen programlara katılarak ihya eden vatandaşlar, bu mübarek geceyi namaz ve dua ile geçirdi. Ellerin dua için açıldığı mübarek gecede, kadın-erkek, genç-yaşlı ve çocuk demeden kentte camileri dolduran vatandaşlar, büyük bir coşku ile geceyi ihya etti.

video

Gaziantepliler, akşam saatlerinden itibaren evlerine yakın camilere giderek geceyi ibadetle geçirdiler. Yatsı ezanın okunmasıyla camilere gelen vatandaşlar, yatsı namazını cemaatle kıldı. Kandil dolayısıyla camilerde okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerifleri, ilahi ve kasideleri vatandaşlar, huşu içinde dinledi.

Hazreti Muhammed'in dünyaya teşriflerinin yıl dönümü dolayısıyla kentin en büyük camisi olan Ulu Camii'nde İl Müftülüğü ve Şahinbey Belediyesi tarafından Mevlid-i Nebi özel programı düzenlendi.

Vatandaşlar, Ulu Cami'nin yanı sıra kentteki tarihi ve diğer merkezi camileri de doldurarak, geceyi dualarla ihya etti. Programda Kur'an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okunarak sohbet ve dualar edildi.

Program Gaziantep İl Müftülüğü bünyesindeki mevlidhanların okuduğu Mevlid-i Şerif ve Hazreti Muhammed üzerine bestelenen ilahileri seslendirmeleri ile devam etti. Zaman zaman duygu dolu anların da yaşandığı gecede, vatandaşlar Hazreti Muhammed'e bol bol salâvat getirdi.

Programda bir konuşma yapan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, İslam âleminin bir Mevlid Kandiline daha ulaşmanın sevincini yaşadığını söyledi.

Allah-u Teâlâ'nın bütün Müslümanların cennette Peygamber Efendimize komşu eylemesini dileyerek konuşmasına başlayan Çelik, "Salât ve selam O'nun üzerine olsun. Biz dünyaya 1400 sene sonrasına geldik. Peygamberimizin doğumunun 1448'inci yıldönümündeyiz. Bu gecedeki anmalar, salâvatlar ve O'nu anlamaya çalışmaların hepsi O'nun bize biçtiği kardeşlik makamını kaybetmemek içindir." dedi.

"Hazreti Muhammed her yönüyle bize en güzel örnektir"

Peygamber Efendimizin ümmetine karşı çok şefkatli olduğuna dikkat çeken Çelik, "Ümmetini almadan cennete girmeyecektir. Ümmetine karşı merhametlidir. 63 yıllık hayatı boyunca sürekli olarak ümmeti için çalışmıştır. Hep ümmetinin önünde olmuştur ve hep onlara örnek olmuştur. Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ödev verir 'yapın gelin' demezdi. Önce kendisi yapardı. O'nun en önemli mucizesi budur. Bugün bize gelen en önemli özelliği O'nun söylediklerini yaparak örnek olmasıdır. O bir ahlak abidesidir. 'Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim' buyurmuştur. Ümmeti için en güzel örnektir. Mütevazı bir hayat yaşamıştır. Dürüst ve güvenilir, emin bir hayat yaşamıştır. Çünkü Muhammed-ul emindir." ifadelerini kullandı.

Programın ardından İLKHA'ya konuşan vatandaşlar da bu geceye kavuştukları için mutlu olduklarını, bu gecenin bütün İslam âlemine hayırlar getirmesini dileyerek, Müslümanların her iki dünyada da saadeti yakalaması için Hazreti Muhammed'i örnek alması gerektiğini söylediler.

Mevlid Kandilinin bütün İslam âlemine hayırlar getirmesini temenni eden Akif Yıldız, "Bu mübarek günün İslam alemine hayırlar getirmesini diliyoruz. İnşallah tüm Müslümanlar, Müslümanların kan ağladı bu günlerde Müslümanların birbirlerine yaptığı duaların kabul olmasını niyaz ediyoruz. Böyle mübarek günlerin kardeşlik ve dostluk içerisinde geçmesini diliyoruz. Böyle mübarek günlerde sürekli inşallah Müslüman kardeşlerimizden sabaha kadar dua etmelerini, geceyi ihya etmelerini istiyoruz. Bu geceler yılda bir defa geliyor, yılda bir defa geldiği için bu günlerin imha değil hakkıyla ihya edilmesi gerekiyor. Bu tür mübarek günler sürekli ele geçmiyor. Allah (Celle Celaluhu) yaptığımız duaları kabul etsin. Böyle zor günlerde İslam âlemine de huzur getirsin. Müslümanlar arasında birlik, beraberlik ve kardeşliği sağalasın." temennisinde bulundu.

"Peygamber Efendimizin örnek yaşantısını hayatımıza geçirmeliyiz"

Müslümanların zor dönemlerden geçtiğine dikkat çeken Sedat Can ise insanlığın ve Müslümanların bu zor dönemlerden Hazreti Muhammed'i örnek alarak kurtulabileceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Özellikle dünyanın bu kadar kötü bir duruma doğru gitmesi ile insanların bu kötü zamanda Hazreti Peygamber Efendimizin yaşantısını ve O'nun sünnetini bir şekilde hayata geçirerek, O'nun yolunda giderek, en azından bu karanlık dönemde bir aydınlığa çıkma babında önemli bir gündür. Ama sadece bugün ve bu gece ile ilgili değil, hayatın her dönemine yayılması gerekiyor. Bu geceyi Peygamberimize bol bol salât ve selam getirerek geçirmemiz lazım."

"Hazreti Muhammed'i her zaman örnek almalıyız"

Peygamber Efendimizin bütün insanlık için en güzel örnek olduğunu ifade eden Bekir Özdemir de "Bu gece önemli ve mübarek bir gecedir. Bu gibi gecelerde insanlar daha çok yakınlaşır. Hem dini yönden de birbirlerine bağlanırlar. Onun için böyle gecelerde mümkün olduğunca ailemizle ve çocuklarımızla bu tür programlara katılmamız gerekiyor. Peygamber Efendimiz, bizim liderimiz aynı zamanda örnek alabileceğimiz, davranışlarıyla bulunduğu ortama saygısı, sevgisi ile büyük bir liderdir. Bundan dolayı O'nu örnek almamız gerekir." ifadelerini kullandı.

"İçinde bulunduğumuz durumdan O'nu örnek alarak kurtulabiliriz"

Bu gecenin Müslümanların kurtuluşuna vesile olmasını dileyen Orhan Dalga da "Bu geceyi İslam âlemi hakkında, bizim hakkımızda Allah-u Teâlâ hayırlara vesile eylesin. Peygamber Efendimiz nasıl dünyaya geldiğinde putperestliğe son vermişse, ağlayan annelerin ağlamasına son vermişse, inşallah insanlığın da şu an bulunduğu girdaplardan, sıkıntılardan yüz çevirdiği değerlere tekrar dönmesi için bu gece bir vesile olur. O karanlık sayfayı kapatır, yeni bir güne ve yeni bir sayfa açılmasına vesile olur. Tüm İslam âleminin kandili mübarek olsun." diye konuştu.

"Peygamber Efendimizi örnek alırsak her iki dünyada da saadeti yakalarız"

Abdurrahman Öztürk de "Elhamdülillah Allah-u Teâlâ bize bu geceye ulaştırdı. Peygamber Efendimizi bize rehber olarak gönderdiği için ne kadar şükretsek azdır. Çünkü Peygamber Efendimiz hayatımızın içerisinde olması lazım. Allah'ın (Celle Celaluhu) sevgilisidir. Bu geceleri camilerde ve ibadethanelerde ihya etmek güzel bir duygudur. Peygamber Efendimiz Alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Bundan dolayı hayatımızın her alanında Peygamber Efendimizi örnek alırsak hem dünyadaki hem de ahretteki saadeti inşallah yakalarız." şeklinde konuştu.

"Veda Hutbesi bizler için çok değerli ve önemlidir"

Herkesin okuması için camilerde Veda Hutbesi dağıttıklarını söyleyen Milli Birlik Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Bozaslan ise şöyle konuştu:

"Öncelikle Mevlid Kandilimizin tüm Müslümanlara mübarek olmasını diliyorum. Peygamber Efendimizin bizlere miras olarak bıraktığı Veda Hutbesi'ni 7'den 70'e herkesin okuması için Veda Hutbesi dağıtıyoruz. Çünkü biliyoruz ki Veda Hutbesi bizler için çok değerli ve önemlidir. Her Müslüman'ın okuyup, anlayıp ve hayatında tatbik etmesi gerekiyor."

Sebiha Hanım da bu gecenin çok önemli bir gece olduğunu ve bu gece yapılan ibadetler ile duaların Allah-u Teâlâ katında kabul olunmasını temenni etti.

"Peygamber Efendimizi çok seviyorum"

Ailesiyle camiye gelen 10 yaşındaki Elif Naz İnci de "Herkesin Mevlid Kandili mübarek olsun. Bugün Peygamber Efendimizin doğduğu gündür. Annemle birlikte camiye geldim, namaz kıldık ve dua ettik. Peygamber Efendimizi çok seviyorum." dedi.

Program çıkışında Şahinbey Belediyesi tarafından camiye gelen vatandaşlara Kur'an-ı Kerim ve siyer kitabı, çocuklara ise çeşitli hediyeler verildi, tatlı ve lokum ikram edildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)