Mevlid Kandili ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Araştırmacı-Yazar Cemal Çınar, "Mevlid-i Nebevi üzerinden topluma İslam’ın genel ilkeleri iletiliyorsa bu dinen yapılması gereken büyük bir hizmettir." dedi.

Peygamber Efendimiz’in (Sallalahu Aleyhi Vesellem) doğum günü olan Mevlid Nebevi ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Araştırmacı-Yazar Cemal Çınar, bu vesile ile insanlara aktarılan tüm güzelliklerin İslami manada büyük bir hizmet olduğunu söyledi.

İslam dini genel anlamda ibadet, muamelat ve tebliğden oluştuğunu belirten Çınar, "İbadet, hakkında nas bulunan, şart ve rükünleri nas ile sabit olmuş yüce Allah'ın amirlerine denir. Muamelat ise insanın insan ile olan ilişkilerini konu alan işlere muamelat denir. Bu bağlamda aleyhinde bir nas bulunmayan her muamelat caizdir. İbadetlerin geçerliliği ve meşruluğunda hakkında nas bulunma şartı aranırken, muamelatta ise aleyhinde delil yoksa o işin mübahlığı esas alınır. Usul âlimlerin kahir ekseriyetinin görüşü bu yöndedir." diye konuştu.

Mevlid-i Nebi haftasını da tebliğ olarak görülmesi gerektiğine dikkat çeken Çınar, şu ifadelere yer verdi:

"Tebliğin yapısal bir şekli bulunmamaktadır. Ancak kullanılan kelime ve üslubun İslam’la çelişmemesi gerekir. Tebliğde/davette yumuşak huy, tatlı dil, güzel söz ve etkin iletişim esas alınarak tevhid davasının anlaşılması için yapılan her faaliyet davet veya tebliğ faaliyetine girer. Davette bir yönden bireysel terbiye ve dava adamı yetiştirmeye çalışılırken, diğer yandan da büyük kitle ve kalabalıklara davanın ana mesajı verilir. İşte, bu bağlamda tevhid davasının yayılması esas alınarak yapılan her girişim davet faaliyeti olarak kabul edilir. Darul Erkam’da dava adamı yetiştiren Resul-i Ekrem, panayırlarda, Kâbe’de vb. yerlerde de genel tebliğini yapardı. Mevlid-i Nebi haftası da tebliğ ve davet meselesi olarak görülmesi gerekir. Eğer mevlidi Nebevi tebliğ ve davet dışında dini bir ibadet olarak kabul edilmesi yanlış bir anlayıştır. Mevlidi Nebevi üzerinden topluma İslam’ın genel ilkeleri iletiliyorsa bu dinen niye bidat olsun ki? Bu bağlamda yapılması gereken büyük bir dini hizmettir. Bu bağlamda, mevlidi Nebiyi de Allah resulünün adalet güzel ahlak ve insan sevgisi verilirse niye bidat olsun ki, sorun Mevlid-i Nebi haftasın da değil, sorun bu olaya yanlış bakmaktan kaynaklarıdır." (Nizamettin Aşkın-İLKHA)