Hindistan’da iki çocuklu bir çift, farklı "kastlardan" oldukları için yakınları tarafından taşlanarak öldürüldü.

Çift üç yıl önce, ailelerinin evlenmelerine izin vermemesi üzerine kasabalarından kaçarak başka bir bölgeye yerleşmiş, iki çocuk sahibi olmuştu.

Aileleri ile tekrar görüşmek için köylerine dönen genç çiftlerden 29 yaşındaki kadın, Hint kast sistemin en alt tabakasında bulunan Dalitler'den (dokunulmazlar) bir erkek ile evlendiği için eşiyle birlikte taşlanarak öldürüldü.

Birleşmiş Milletler verilerine geçen yıl Hindistan'da yaklaşık bin kişi bu şekilde cinayete kurban gitti.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, 2011 yılında verdiği bir kararla, "töre cinayetleri" suçlularının idam cezası ile yargılanmasının önünü açmıştı.

Hint kast sistemi

Hint kast sistemi, Hindu dinine inananların toplumsal olarak örgütlenmesi amacıyla oluşturulmuş bir sosyal merdiven sistemidir. Her Hindu bir 'kast' içinde doğar. Kast, toplumda özel bir konumu olan ve bu konumu nedeniyle öteki gruplardan ayrılan bir insan topluluğudur.

Hindistan’da Kast Sistemi 1975 yılında çıkarılan bir kanunla kaldırılmıştı. Zaman içerisinde bu sistem kendi içerisinde birtakım çözülmeler yaşasa da kırsal kesimlerde devam ediyor. Şehirlerde yaşayan insanların da bu sisteme artık tam anlamıyla bağlılığı olmasa da evlilik ve yemek adetleri bakımından bu sisteme bağlılığı biliniyor. Ayrıca bazı siyasi partilerin seçim zamanlarında herhangi bir kastın desteğini almak için çabaladığı da görülüyor. (İLKHA)