Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde uygulanan tedavi yöntemi ile özellikle sosyal yaşamda olumsuz etkileri olan el ve avuç içi terlemelerine son veriliyor.


Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Çobanoğlu, 'Bu rahatsızlık, tıpta primer fokal hiperhidroz olarak bilinen bir hastalık. Hastaların avuç içleri, koltuk altları ve ayaklarında aşırı terlemeler oluyor. Hastalarımız bu şikayetleri nedeniyle sosyal hayat içerisindeki yaşantılarında olumsuz yönde etkileniyorlar. Çalıştıkları iş yerlerinde ve insanlarla olan ilişkilerinde çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Tokalaşmak istemiyorlar. Bundan kaçınıyorlar' dedi.


Bu hastalığın tedavisinde son yıllarda geliştirilmiş olan vidyo teroskopik cerrahi yöntemle Torakal Sempatektomi (ETS) denilen bir yöntem kullandıklarını ifade eden Çobanoğlu, 'Bu operasyonu hastanemizde başarıyla uyguluyoruz. Bu operasyonda hastada açık olmamak kaydıyla endoskopik yöntemle kapalı bir ameliyat yapıyoruz. Aynı seansta her iki taraftaki terlemeyi de ortadan kaldıracak şekilde müdahalede bulunuyoruz. Endoskopik yöntemle yaklaşık bir santimetrelik bir kesi ile göğüs boşluğu içerisine girerek sempatik zincirlere müdahale ediyoruz. Hasta uyandığında yıllarca çekmiş olduğu, büyük sıkınlar yaşamış olduğu bu aşırı terlemeden tamamen kurtulmuş olarak uyanıyor. Bölgemizde ve hastanemizde çok başarılı bir şekilde bu ameliyatları gerçekleştiriyoruz' ifadelerini kullandı.


YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Cengiz Demir ise, yapılan uygulamanın bölgemiz açısından son derece önemli olduğunu belirterek, 'Bizler bugüne kadar bölgemizde yapılmamış olan birçok operasyonu bu hastanemizde alt yapısını hazırlamaya devam edeceğiz. Hocamızı tebrik ediyoruz. Bundan sonra bu hastalarımız dışarı gitmemiş olacak' diye konuştu.


Demir, ayrıca bölgede sıkıntı yaşanan birçok alanda yeni açılış ve çalışmalarının da olacağını sözleri ekledi.