Havanın soğumasıyla birlikte Bitlis’in yaylarından, Siirt'te giden sürülerin uçurumdan düşmesi sonucu 315 koyun telef oldu.

İlkbahar mevsiminde Bitlis’in yüksek ve serin yaylalarına gelen göçerler, havanın soğumasıyla birlikte güneydoğunun sıcak yaylalarına kışlamak için dönüş yolculuğu sürüyor.

Yalnızçamlar, Dörtağaç ve Küllüce köyü yaylalarında hayvancılık yapan yetiştiricilere ait 900 adet küçükbaş hayvan daha sıcak olan Siirt iline kışlamak için dönüş yoluna geçti.

Dönüş yoluna geçen koyunlar, Bitlis- Baykan Karayolu Sarıkonak köyü kırsalında uçurumdan aşağı düşmesi sonucu 315 koyun telef oldu. Hayvan sahipleri olayı Bitlis Tarım İl Müdürlüğüne bildirmesi üzerine, telef olan hayvanlar içinde sigortalı olanların tespiti için oluşturulan ekip, olay yerine giderek zarar ziyan ve sigortalı hayvan tespitini yaptı.

Bölgeye giden tarım ekiplerine mağduriyetini bildiren hayvan sahipleri, zararlarını giderilmesi talebinde bulundu. Tespit çalışmasını yapan ekipler, telef olan hayvanlardan TARSİM kapsamında hayat sigortası olanların sigorta kapsamında tazminatlarının ödeneceğini belirttiler. Ekipler, yaşanan bu üzücü olayı Tarım ve Orman Bakanlığına bildireceklerini söylediler.

Bitlis’te geniş mera, yayla ve otlakıyelerin bulunmasından dolayı her yıl çevre illerinden otlatılmak üzere yaklaşık 150 bin hayvan getirildiği gibi, kış aylarında iklim koşullarının daha elverişli olduğu Siirt, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerine de Bitlis’ten kışlatmak için hayvan hareketleri yaşanmaktadır. (Şükrü Tontaş-İLKHA)