İl Milli Eğitim Müdürlüğü İhalelerde Adam mı Kayırıyor?
Van kömürcüler sitesinden 25 yıla aşkın bir süredir kömür ve ısınma sektöründe hizmet veren İkbal Kömür yönetim kurulu başkanı Cevdet Arvas, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından okullar için yapılacak olan ihalenin şeffaf yapılmadığını iddia etti.
Yapılacak olan ihaleye katılma taleplerinin gerekçe gösterilmeden kabul edilmemesine tepki gösteren Cevdet Arvas, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü ihaleye belli kişileri alarak adam kayırdığını dile getirdi.
Cevdet Arvas Gazetemize yaptığı açıklamalarda; “25 yıldır bu sektörde faaliyet gösteriyoruz. Biz ısınma amaçlı yapılan kamu ihalelerinde birçok defa yer aldık. Bu yıl ne hikmetse Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü kışa girmemize rağmen halen kömür ihalesini sonuçlandırmadı. Burada bir muamma söz konusudur. 23 Ağustos tarihinde 4734 sayılı kamu ihale kanununa göre açık ihale yaptılar. İhale komisyonunun yapmış olduğu hatalardan dolayı bu ihaleyi iptal ettiler. Daha sonra şikâyetler oldu. Bazı ilçelerde ihaleler iptal edilince kurum, 6 Kasım tarihinde yapılacak olan ihale için kendi kafasına göre istediği kişilere ihaleye katılabilmesi için davetiye verdi. 25 yıllık bir esnaf olarak ve aynı zamanda kömürcüler sitesinin geçmişte başkanı olarak, Van’da iş adamları dernek başkanı olarak işimizin ehli olmamız itibariyle bizde kendilerine ihaleye katılma talebinde bulunduk. İhaleye katılma talebini gün içerisinde sabah saatlerinde ve öğleden sonra olmak üzere iki defa başvurarak bildirdik. Kurum bize davetiye veremeyeceğini söyledi. Kurum yetkilileri İl Milli Eğitim Müdürünün burada olmadığını söylediler. Verilen yetki doğrultusunda dilekçe vermeniz gerektiği dile getirildi. Dilekçe verdikten sonra evrak kayıt işlemi yapmanız lazım dediler. Bizde kendilerine bir vatandaş olarak talebimiz doğrultusunda kamu ihaleler kanunu kapsamında 4734 sayılı kamu ihale kanununa göre her vatandaş talep ettiğinde davetiyeyi vermeniz zorunludur dedik. Ama yetkililer tam tersini iddia ederek kurum istediğine davetiye verir istediğine vermez dediler.” ifadelerini kullandı.
“Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Adam Kayırıyor”
Cevdet Arvas açıklamasının devamında keyfi muamelede bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne tepki göstererek; “Bizde kendilerine soruyoruz, eğer böyle bir şey var ise demek ki bu adam kayırmadır. Kurum inisiyatifini, ancak adli suç vakası, devlete ve kuruma bir zarar vermiş ise ihaleden men veya ihaleye girmesi yasak ise ya da herhangi bir terör faaliyetin de bulunmuş ise kurumun bunları ihaleye almama hakkı doğar. Biz daha evvel bazı kurumların ihalelerini de aldık ve birçok ihaleye de giriyoruz. Van’da en güçlü firmalardan biri olmamıza rağmen bize böyle bir teklifin davetin verilmemesi gerçekten bizleri üzmüştür. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne yapmaya çalışıyor. Ya işin ehli olmadıklarını ispatlıyorlar, ya da adam kayırıyorlar. Eğer işin ehli olmuş olsalardı ihaleyi şeffaf bir şekilde katılmak isteyen herkesin katılmasına müsaade ederek yapacaklardı. Eğer bu işin ehliyle alakalı değilse demek ki bunlar adam kayırıyorlar.” Dedi.
“Adam Kayırma Devlete Büyük Zarar Verir”
Adam kayırmanın kurum açısından kötü bir durum olduğunu ifade eden Arvas; “Bu adam kayırma işi de devlete büyük zarar verir. Biz diğer illerin İl Milli Eğitim Müdürlüklerine baktığımız zaman EKAP üzerinde e-ihale sistemiyle ihale yapıyorlar. Eğer Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü de devletin kazanmasını istiyorsa EKAP sistemi üzerinden e-ihale ile ihaleyi gerçekleştirsin. Bu şekilde yapılan ihaleler en doğal en güzel ihalelerdir. Türkiye’de birçok il bunu yaptı. Van bunu yapmadığı için sürekli ihale yapıp iptal ediyor. Yapılan ihaleler sonuçlanmadığı gibi yeni yapılacak olan ihalelere de belli kişileri alıyorlar. Bu şekilde yapılan ihalelerde işin ehli olan esnafları üzüyor. Ben iddia ediyorum ki davetiye verdiği insanlar gelsinler, listelerini çıkartsınlar ve bizim listelerimizle karşılaştırsınlar. Gerçekten işin ehli olan kaç kişi var işin içinde göreceksiniz. Eğer kurumun gerçekten böyle keyfi bir inisiyatifi var ise hangi maddeye hangi kanuna dayanarak bunu yapıyorlarsa kamuoyuna açıklasınlar. Eğer bunu kurum açıklamıyorsa bizim aklımıza vatandaş olarak farklı şeyler gelir. Bizim herhangi bir yasaklı durumumuz olmadığı için, herhangi bir ihaleden men edilme durumumuz olmadığı için bizde yapılacak olan ihaleye katılmayı talep ettik ama bize katılmamız için davetiye verilmedi. Davetiye vermeyişleri de üzücü bir vakadır.” dedi.
“Erciş İhalesi Neden İptal Edildi”
Geçtiğimiz günlerde Erciş ilçesinde yapılan ihalenin de iptal edilmesine dikkat çeken Arvas; “Geçtiğimiz günlerde belli kişilere davetiye verilerek yapılan Erciş ihalesi de yine iptal edildi. Buda kurumun bu konuda ne kadar yetersiz olduğunu gösteriyor. İptal edilmesinde ne sebep yatıyor onu da bilmiyoruz. Bizim aklımıza da gelen belli kişilerin alındığı ihaleden yüksek fiyatlar çıkınca iptal edilmesidir. Rekabetin oluşmamasını da kurum kendi elleriyle engellemiş oluyor. Kurumun ihalede yapması gereken rekabet ortamını oluşturmaktır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü eğitim camiasımıdr, yoksa ikide bir yanlış yaptığı ihalelerle boş zaman harcayacak bir kurummudur.”dedi.