​İşgal ettiği İslam coğrafyasının yer üstü ve yer altı zenginliklerini sömüren ABD'nin, Suriye petrolü için planlar hazırladığını ABD’li senatörler de teyit etti.

Sömürgeci devlet ABD'nin Başkanı Donald Trump, son zamanlardaki açıklamaları Suriye’deki petrol sahalarına çöreklendikleri yönünde mesajlar vermişti.

Beyaz Saray’da brifing alan Senatör Graham, Pentagon’un Suriye petrolünün IŞİD’in ya da İran’ın eline geçmesini önleyecek bir plan hazırladığını açıklayarak ülkesinin İslam coğrafyasının zengin kaynaklarının peşinde olduklarını bir kez daha teyit etti.

ABD basını da Pentagon'un bölgeye tank ya da zırhlı araç konuşlandırabileceğini yazıyor.

Trump, Çarşamba günkü açıklamasında bir grup ABD askerinin petrol sahalarını korumak üzere ABD’de kalacağını doğrulamıştı.

VOA'da yer alan habere göre, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Beyaz Saray’da ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mike Milley’den brifing aldıktan sonra gazetecilere konuştu.

Graham, "Genelkurmay, işe yarayabileceğini, IŞİD’in geri gelmesini, petrolün IŞİD’in ya da İran’ın eline geçmesini önleme imkanını bize verebileceğini düşündüğüm bir plan toparlıyor" ifadelerini kullandı.

Senatör Graham planla ilgili ayrıntı vermedi ancak planın ABD’nin Suriye’deki kritik hedeflerini karşılayacağı konusunda kendisini cesaretlendirdiğini belirtti. Graham Orgeneral Milley’nin verdiği brifinge 8-10 senatörün katıldığını söyledi.

"Suriye’nin doğusuna ABD tankları konuşlanacak"

ABD basınında da Pentagon’un Suriye’nin doğusundaki petrol sahalarının korunması için asker ve tank göndermeyi planladığı yönünde haberler yer aldı. Newsweek dergisi üst düzey bir Pentagon yetkilisine dayandırdığı haberinde, ABD’nin Suriye’nin doğusundaki petrol sahalarının korunması amacıyla 30 Abrams tankından oluşan zırhlı tugayın yarısını konuşlandırmayı planladığını yazdı.

CNN’in Pentagon muhabiri Barbara Star da, Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde ABD’nin yakın zamanda Suriye’de SDG denetimindeki petrol sahalarının yakınlarında görev yapan ABD askerlerini korumak için tank ve asker konuşlandırabileceğini aktardı. ABD’nin bu planı hayata geçireceğinin kesinleşmesi halinde, bölgede Rusya ve Suriye rejimine karşı ABD’nin ateş gücünde önemli bir artış sağlanmış olacak. Barbara Starr’ın aktardığına göre, daha hafif zırhlı araçların konuşlandırılması da değerlendirilen seçenekler arasında. (İLKHA)