ABD'de Halkbank hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının delinmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle bankaya altı suçlama yöneltildi.

New York Güney Bölgesi Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Halkbank'a ABD'yi dolandırmak için kumpas kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (IEEPA) delmek için kumpas kurmak, bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak, bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak için kumpas kurmak, kara para aklama ve kara para aklamak için kumpas kurmak suçlamaları yöneltildi.

İddianamede Halkbank'ın eylemlerinin üst düzey Türkiyeli yetkililer tarafından desteklendiği ve korunduğu, bazı yetkililerin bu sistemin desteklenmesi için milyonlarca dolar rüşvet aldığı iddia edildi.

İddianamede, Hakan Atilla davasında ismi geçen dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve diğer Halkbank yöneticilerinin firari olduğu belirtildi.

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların delinmesine yardım ettiği gerekçesiyle New York'ta tutuklu yargılanan ve 32 ay hapis cezasına çarptırılan eski Halkbank Genel Müdürü Hakan Atilla, mahkûmiyet cezasının sona ermesinin ardından Türkiye'ye sınır dışı edilmişti. (İLKHA)