Cari işlemler hesabı ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 604 milyon dolar fazla verirken, on iki aylık dönemde cari işlemler fazlası 5 milyar 97 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası, cari işlemler hesabı ağustos ayı verilerini açıkladı.

Buna göre, cari işlemler fazlası, bir önceki yılın ağustos ayına göre 554 milyon ABD doları artarak 2 milyar 604 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler fazlası 5 milyar 97 milyon ABD dolarına yükseldi.

Bu gelişmede, hizmetler dengesi kaynaklı net girişlerin 848 milyon ABD doları artarak 5 milyar 216 milyon ABD dolarına ve ikincil gelir dengesi kaynaklı net girişlerin 73 milyon ABD doları artarak 100 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili oldu.

Altın ve enerji hariç cari işlemler fazlası ise, bir önceki yılın ağustos ayına göre bir milyar 83 milyon ABD doları artarak 5 milyar 649 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 45 milyon ABD doları artarak bir milyar 619 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 737 milyon ABD doları artarak 4.059 milyon ABD dolarına yükselmiştir.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 353 milyon ABD doları artarak bir milyar 27 milyon ABD doları oldu. (İLKHA)