Fırat'ın doğusuna yapılacak harekata ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır." dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantının açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının başında, toplantının hayırlara vesile olmasını diledi.

Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge politikasının, Suriye halkının kendi evlerine dönüşü konusunda en makul ve insani yol olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amacımız, Fırat'ın doğusunu da barış pınarlarıyla sulamaktır. Bu bölgede bir milyonu yeni inşa edeceğimiz yerlerde, bir milyonu da mevcut yerleşimlerde olmak üzere, iki milyon kişiyi iskân etmeyi planlıyoruz. Planlarımız hazır, projelerimiz hazır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sınırları dibindeki oluşumlara asla göz yummayacağını yineleyerek bunu defalarca müttefikler başta olmak üzere tüm dünyaya ilan ettiklerini hatırlattı.

Türkiye'nin bu süreçte sürekli oyalanmaya çalışıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Fırat'ın doğusuyla ilgili de muhataplarımıza her türlü ikazı yaptık, yeteri kadar da sabırla davrandık. Kara devriyesiymiş, hava devriyesiymiş, bütün bunların hikâye olduğunu görüyoruz. Müttefikimize sorumuz gayet açıktır: Siz, SDG adıyla gözlerden kaçırmaya çalıştığınız PKK-YPG'yi terör örgütü olarak tanıyor musunuz, tanımıyor musunuz? Bunu açıklayın. Bu yönde bir beyan duymadığımız gibi, bazı Amerikalı yetkililer alenen PKK-YPG'nin birlikte çalıştıkları bir yapı olduğunu söylüyor. Öyleyse, sözün bittiği yerdeyiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Evet… Ülkemizi terör örgütünden uzak tutmak için sürekli yüzümüze gülen, sürekli diplomatik söz oyunlarıyla kendilerince oyalayanlara diyoruz ki, artık söz bitti. Irak tarafından 30 bin civarında TIR'ı Suriye'ye sokacaksınız, silah araç gereç yüklü. Bunları terör örgütlerine teslim edeceksiniz, ondan sonra da 'Biz sizinle stratejik ortağız' diyeceksiniz, kusura bakmayın bunu yutmayız. Hazırlıklarımızı yaptık, harekât planlarımızı tamamladık, gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti, belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır. Hem karadan hem havadan bu harekâtı yürüteceğiz. Suriye tarafındaki kardeşlerimizin de, tüm güçleriyle bizim yanımızda yer alacağımızdan şüphemiz yoktur." şeklinde konuştu. (İLKHA)