2.si Düzenlenen Bölge Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM )Bölge Toplantısı, Van İl Sağlık Müdürlüğü Koordinesinde SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda Van, Hakkari, Muş, Bitlis ve Ağrı illerinden idareci ve birim sorumlularının katılımıyla 2. Bölge Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM ) toplantısı gerçekleşti.
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, yapmış olduğu açılış konuşmasında,
Acil sağlık hizmetlerini sunmak kapsamında genel tedbirler almak verimliliği artırmak ve sorunları yerinde tespit edip bununla ilgili çözümler üretmek için yılda belirli periyotlarla (ASKOM) toplantısı düzenlendiğini belirtti.
Doç. Dr. Sünnetçioğlu, Bizde 2019 yılında ilk toplantımızı Şubat ayında yapmıştık ikincisinde sizlerle beraber yapmak için burada toplanmış bulunmaktayız. Özelikle bunu belirtmek istiyorum davetimizi kabul edip bu toplantıya katılan Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürümüz Semih Korkut, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanımız Şamil Kurgun beye katılımlarından dolayı ve acil sağlık hizmetlerinde yapılaması planlanan ve alınacak kararlara katkı sunacakları için teşekkür ediyorum.
Hastane dışında ve hastane acil servislerinde acil sağlık hizmetlerinin yaptığı ilk müdahaleler yaşamı kurtarmak için önemli ilk halkalarından birini oluşturmaktadır.
Ölümleri önlemek ve sakatlıkları azaltmak için acil sağlık hizmetlerini önemini burada vurgulamak istiyorum; bir örneğe değinmek istiyorum, 2019 yılında toplu trafik kazalarımız oldu Van il sağlık müdürlüğü acil sağlık hizmetleri bölge illeri acil sağlık hizmetleri burada koordineli olarak zamanında etkili şekilde müdahale ederek başarılı sonuçlar aldık. Buradan hepsine teşekkür ediyorum dedi.
Devamında konuşan Doç. Dr. Sünnetçioğlu Daha iyi bir sağlıklı hizmeti sunmak için yeterli, nitelikli sağlık personeline yeterli ekip ve araca gereksinim duyuluyor ve bu ihtiyaçları yerine getirmemiz gerekmekte. Bu konuda Sağlık Bakanlığımız bu konuda bize katkı sundular buradan kendilerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Vatandaşımıza hizmet açısında tüm sağlık personelimiz büyük çaba ve gayretle ellerinden geleni yapmaktalar bundan dolayı sağlık çalışanlarımıza da teşekkür ediyorum, Askom toplantısının belirli ve etkili bir şekilde geçmesini umut ediyorum dedi.
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Semih Korkut, Van Eğitim Araştırma Hastanesi güçlü bir hastane bir ile fazla gitmiyorsak o ilde sorunlar yoktur. Bizler acil sağlık hizmetleri ASKOM toplantısı için geldik, hastanemiz yerleşik olarak güzel bir yerde, ekip olarak da çok iyi bir konumdasınız.
Acil sağlık hizmetlerinde Otuz Beş Bin personelimiz bulunmakta bunu gittiğim her yerde söylüyorum, kamu hastanelerinde çalışan arkadaşlarımız bunu bilmiyor, 5400 ün üzerinde ambulansımız var dünyanın en genç ambulans oranına sahibiz, 5.8 yaş ortalamamız var. İlimiz Van için Her bir istasyona iki ambulans düşmekte. Hava ambulans sayımız; 17 helikopterimiz var ortalama yaş grubu 8 olarak belirlenmekte dünyada en genç helikopter ambulanslara sahip olduğumuzu belirtmek isterim.
Helikopter ambulanslarımızla 42 bin hasta taşımışız Van da bunu en iyi kullanan illerden bir tanesi. Uçak ambulanslarımızda aynen öyle ciddi hava operasyonları yapmaktayız bir Türk vatandaşı Güney Afrika ya gidiyor. Orda seyahat ederken kolunu bacağını kırıyor; Türk vatandaşımız Konsolosluğa başvurarak Türk vatandaşı olduğunu ve Türkiye de tedavi olmak istediğini belirtiyor. Konsolosluk Sağlık Bakanlığımız ile irtibata geçerek vatandaşımızın durumunu bildiriyor ve biz Ciddi rakamlarla gidip hasta vatandaşımızı Afrika dan alıp tedavisini Türkiye de yapılması için cebinde tek kuruş harcamadan dünyanın diğer ucundan alıp getiriyoruz. Aynı şekilde Rusya’da kalp krizi geçiren bir Türk işçimizin yakınları Bakanlığımızla irtibata geçerek hastalarının Türkiye de tedavi etmek istediklerin bildirdiler, kalp krizi geçiren hastamızı da aynı şekilde getirip tedavisi Türkiye de yapıldı. Bunu yapabilen az sayıda ülke var bunlardan bir tanesi de biziz.
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Semih Korkut, Malatya UMKE tatbikat kampına katıldık, Dünya Sağlık Örgütü kampımız görmek istedi, Türkiye bölge temsilcisi burada incelemelerde bulunarak çok ciddi yüksek kapasiteye sahip olduğumuzu gördüler; yapılan tatbikata sağlık personellerimiz, ambulanslarımız, hava ambulanslarımız ve askeri helikopterin takviyesiyle olaylara müdahale edildiğini gürdüler, ve burada taktir ettiler. Sağlık sisteminde çok iyi yerdeyiz diyebilirim. Tren kazası oluyor helikopter ambulansımız gönderiyoruz Bir patlamada yüz ambulansımız aynı anda giderek ilk müdahaleler yapılmakta.
Genel Müdür Korkut, ASKOM mevzuatlarına çalışmak lazım bu toplantıların önem taşıdığını bilmekteyiz sorun sıkıntıları ve eksikliklerin burada tartışarak çözmeye çalışacağız, alacağımız notlarla Sağlık Bakanlığımıza giderek Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığıyla oturup çözemeye çalışacağız dedi.
Bölge genelinde sunulan hizmetin paydaş kurumlarla işbirliği içerisinde aksatılmadan sürdürülmesi, vatandaşlara sunulan acil sağlık hizmetleri kalitesinin arttırılması ve işleyişinin kolaylaştırılması amacıyla atılacak adımların da tartışıldığı toplantı, alınan kararların bir araya getirilmesi ile sona erdi.
Toplantıda, ayrıca, Sağlık Bakanlığı İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Şamil Kurgun, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Ergioğuz, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Onur Mahmutoğlu, SBÜ. Van Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sabahattin Çelik, Hakkari, Muş, Bitlis ve Ağrı illerinin hastane idarecileri, birim sorumluları hazır bulundu.
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Semih Korkut ve İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Şamil Kurgun, Van İl Ambulans Servisi Başhekimliği 112 Komuta Kontrol Merkezi, SAKOM, UMKE ve İstasyonları da gezerek incelemelerde bulundu; sağlık hizmetlerinin bir bütün olarak ve uyum içinde verilmesini sağladıkları için, Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu’na ve ekibine teşekkür etti.