Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" hedefinin uygulanması noktasında bazı bakanlık ve kuruluşların sorumlu tutulması tepki çekerken kamuoyu bu ibarenin gelecek yıldan itibaren kaldırılmasını istiyor.

Eşcinselliği aşıladığı, kadın ve erkeklerin rollerinin değiştirildiği, fıtrata aykırı roller aşılandığı gerekçeleriyle büyük tepki çeken "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer almıştı.

Geçmiş yıllardaki Cumhurbaşkanlığı yıllık programlarında da yer alan "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği", bu yıl gelen tepkiler üzerine 2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılı Rehberlik Programı'ndan çıkartılmıştı.

2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının "2019 Yılı Programının Hedefleri ve Politikaları" başlıklı "Aile ve Kadın" bölümünde "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" şöyle savunuluyor: "Mevcut Durum: Toplum içerisinde kadın ve erkeğin farklılıklarının göz önüne alınarak güçlendirilmesine yönelik yatırımların artırılması gerektiği görüşü, dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmaların son yıllarda giderek önem kazanmasını sağlamıştır. Bu yaklaşım, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının geneline yansımış olup Amaç 5: 'Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve tüm kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi' olarak ifade edilmiştir."

Aynı bölümün "Amaç ve Hedef" kısmında ise şu ifadeler yer alıyor: "Amaç ve Hedef: Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politika ve programların hayata geçirilmesi için toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme araçlarının kullanılması, kadınların işgücüne katılımının artırılması, sosyal güvencelerinin sağlanması ile iş ve aile yaşamının uyumlaştırılmasına yönelik modellerin geliştirilmesi, karar alma mekanizmalarında kadınların aktif olarak yer alması ve kadına yönelik şiddetin azaltılması sağlanacaktır."

"Aile ve Kadın" bölümünün Politika /Tedbir kısmında ise Toplumsal Cinsiyet Eşitliği şöyle yer alıyor:

"Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konusunda farkındalık oluşturulacak ve örnek uygulamalar geliştirilecektir." (Kalkınma Planı p. 257)

Tedbir: Kamu politikaları ve uygulamalarında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçelemeye ilişkin hazırlık çalışmaları tamamlanacaktır.

Sorumlu / İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (S), Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Mahalli İdareler, Üniversiteler, STK’lar.

Süre: Aralık Sonu

Yapılacak İşlem ve Açıklama: Türkiye'de Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ve Planlamanın Uygulanması Projesi hazırlık çalışmaları tamamlanacaktır. Bu kapsamda, kamu plan, program ve bütçelerinin kadınların ve erkeklerin farklılaşan ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanması ile uygulanmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir."

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini kimler yaymak istiyor?

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alarak bazı bakanlık ve kuruluşların bunu uygulamada sorumlu tutulması, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini kimler ve ne amaçla yayılmasını istiyor?", "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini yaymak isteyen kuruluşlar Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nı dayanak olarak mı kullanıyor?" "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programlarına yerleştirenlerin amacı ne?" sorularını akıllara getirdi. (Fırat Arslan- İLKHA)

2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı metni için tıklayınız…