Suudi Aramco'ya cumartesi günü yapılan saldırı, son 50 yılın en büyük petrol kesintisine neden oldu. Petrolün önemi göz önünde bulundurulduğunda, saldırı sonrası birçok üründe fiyat artışı görülecek.

Cumartesi günü Suudi rejiminin petrol ve doğalgaz şirketi Aramco'ya drone'larla gerçekleştirilen saldırılar, petrol üretimini vurdu. Saldırılar nedeniyle günlük 5,7 milyon varil üretim kaybı yaşandı.

Petrol fiyatları bu gelişmeyle yaklaşık yüzde 20 artarak 71,95 dolara yükseldi. Petrolde 14 Ocak 1991'den bu yana, gün içinde böyle bir artış kaydedilmemişti. 71 dolara kadar çıkan Brent tipi ham petrol, kazancının bir kısmını sonradan geri verdi ve 66 dolar seviyesinde seyretti.

Suudi rejimini dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve petrolün dünya enerjisinin üçte birini sağlayan kaynak olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu saldırının ekonomiye ve piyasalara etkisinin ne olacağı en çok merak edilen konulardan biri oldu.

"Enerji fiyatlarının yükselmesi dünya ekonomisinin yavaşlamasına yol açacak"

Asya ve Avrupa piyasalarında hisse senetlerinin değer kaybettiği görülürken enerjiye bağımlı ülkelerin para birimlerinde de değer kaybı yaşandı.

Saldırı sonrası benzin, dizel ve ısınmada kullanılan yakıtlara kadar birçok üründe fiyat artışının görülmesi bekleniyor. Bu, nakliyat maliyetlerini yükselteceği için önümüzdeki aylarda yiyecek fiyatlarında da saldırıya bağlı olarak artış görülecek. Daha uzun vadede, saldırının hasarı giderilene kadar ihracatı durduran Suudi rejimi, ham petrol tedarikine başlamazsa uçak yakıt fiyatları artacağından biletler de daha pahalıya gelecek.

Petrol fiyatlarının yükselmesi enerji fiyatlarının yükselmesine, bu da dünya ekonomisinin yavaşlamasına yol açacak.

Analistler, saldırının dünyadaki petrol stokunun yükseldiği ve dünya ekonomisinin yavaşlaması dolayısıyla enerji talebinin düştüğü bir dönemde geldiğini, bu durumun saldırının etkilerini hafifletebileceğini de belirtiyor. (İLKHA)