Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters'a verdiği özel röportajda, gündeme ilişkin bazı konularda değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın kendilerine SU-35 ve SU-57 savaş uçaklarını satmayı önerdiğini belirterek, Rusya'nın savunma sanayisine yönelik olarak atılacak her adımda yanlarında olduklarını aktardı.

S-400 sistemi ile ilgili olarak en geç nisan ayına kadar yerlerine monte edilmiş olacağını belirten Cumhurbaşkanı, bu adımla birlikte savunma sistemleri olarak çok daha huzurlu hale gelmiş olacaklarını ifade etti.

Erdoğan, "Savunma sanayiinde attığımız adımlarla ortak savunma sistemlerine de girdiğimizde, bizler bölgede çok daha güvenli bir güç, ön koruma tedbirlerini almış bir NATO ülkesi olacağız." ifadelerini kullandı.

"Yaptırım tehditleri gerçeği yansıtmıyor"

Trump'ın S-400 konusunda yapılanları anlayışla karşıladığını belirten Cumhurbaşkanı, yaptırım tehditlerinin gerçeği yansıttığını düşünmenin mümkün olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-35'ler konusunda sekteye uğrayan süreçler hakkında Trump ile BM Zirvesi için gideceği ABD seyahatinde konuşacaklarını aktardı.

Erdoğan konu ile ilgili şöyle konuştu:

"Nasıl ki Patriot'larda önümüzü tıkadıklarında başımızın çaresine baktıysak, F-35'lerde önümüzün tıkanması halinde başımızın çaresine bakıp alternatiflerini arayacağız. Onlar da bunu anlıyorlar. ABD gibi bir ülke, müttefiki Türkiye'yi daha fazla incitmek istemeyecektir. Bu rasyonel davranış değildir, sorumlu bir dış politika hiç değildir."

Trump ile Patriot alma konusunu telefonda konuştuklarını anlatan Cumhurbaşkanı, "Ancak ona S-400'deki şartları sizde de görmemiz lazım, dedim. Belirli bir oranı, belirli bir paketi, bu tür şartlarda ortak üretim, kredi vesaire olduğu anda biz Patriot'u alabiliriz. Alternatifli çalışılması gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı. İLKHA