Tatvan Belediyesi, ilçenin su ihtiyacını büyük oranda karşılayan Kırkbulak Su Deposu’nun elektriğini kesen Van gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne (VEDAŞ) tepki gösterdi. Dün belediyeye ait su depolarının elektriğinin kesilmesiyle birlikte belediye ve VEDAŞ arasında elektrik krizi yaşanmıştı.

Tatvan Belediyesi’nden yapılan açıklamada, borçların bahane edilerek elektriğin kesildiğine dikkat çekilerek, yapılan kesintiye tepki gösterildi.

Son günlerde ilçede sıklıkla su kesintilerinin yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu günlerde ilçe genelinde sık sık su kesintileri yaşanmaktadır. Yaşanan kesintilerin küçük ve lokal bir kısmının sebebi belediyemiz tarafından yürütülen altyapı çalışmaları ve doğalgaz şirketi tarafından yürütülen şebeke çalışmaları olmakla beraber, uzun süreli su kesintilerinin sebebi ne yazık ki su depolarının elektriğinin kesilmesidir. Kentimizin su ihtiyacının büyük bir kısmı ana depo olan Kırkbulak su deposu tarafından karşılanmaktadır. Bu su depomuzun ve diğer depolarımızın elektriği Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) tarafından, ‘borç’ bahane edilerek sürekli kesilmektedir.” denildi.

“Elektrik kesintisi kritik hizmet yürüten birimlerde su sıkıntısına neden oluyor”

“Belediyemizin önceki dönemlerden kalma elektrik borcu yapılandırılmış olup, ödemelerimiz düzenli olmasına rağmen ilgili dağıtım şirketi belediyemize göndermiş olduğu tebligatta borcun kapatılmaması durumunda elektriklerin kesileceğini belirtip, hemen akabinde elektrikleri kesmiştir.” denilen açıklamanın devamında ise şu bilgilere yer verildi,

“Tebligat ile aynı gün içerisinde kesinti yapılması, teamüllere aykırı olup, kesintilerin keyfi, kasıtlı ve kötü niyetli olduğunu göstermektedir. Yine nakit ödemelerimizin yanı sıra Güneş Enerji Santralimizden (GES) şebekeye verilen enerji tutarında borçtan mahsup yapılmaktadır. Düzenli ödeme yapmamıza rağmen, özellikle su depolarımızın elektriğinin kesilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. VEDAŞ’ın bu uygulaması halkımızın en temel hakkı olan temiz su hizmeti alma hakkının kesintiye uğramasına ve halkımızın mağduriyet yaşamasına sebebiyet vermektedir. Öte yandan elektrik kesintisi yüzünden hastaneler ve itfaiye gibi kritik hizmet yürüten birimlerin de su sıkıntısı yaşamasına sebebiyet vermektedir. Bu hukuksuz uygulama neticesinde halkımız mağdur edilmektedir. Şuan itibariyle su depolarımızın ve belediye hizmet binalarımızın elektrikleri kesilmiş durumdadır. Su depolarına jeneratörlerle enerji vererek mağduriyeti en aza indirmeye çalışıyor, konuyla ilgili gerekli hukuki girişimleri de başlatmış bulunmaktayız.”İLKHA