Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin F-35 programından çıkartılması durumunda zor durumda kalmamak için tüm alternatifleri değerlendirdiğini söyledi.

Demir, “Başta kendi milli muharip uçağımızı hızlandırmak olmak üzere diğer ülkelerden gelen teklifler ki bunun başında Rusya Federasyonu’ndan gelen Su-35 ve su Su-57 teklifleri var. Bunları ciddi şekilde değerlendirmeye başladık. Teklif ettikleri nedir? Uçakların karakteristikleri nedir? Program ortaklığı dediğimiz beraber geliştireceğimiz ne olabilir? Bunların oturulup eni konu konuşulması gerekiyor. Bir teklifi değerlendirmek için masaya oturduk ama teklifin ne olduğu, içeriği, bizim ne istediğimiz, bu teklifin Hava Kuvvetlerini ve TSK’nin operasyonel kabiliyetini nasıl etkileyeceği konuları uzun uzun çalışılması gereken konular. Batı ittifakından olan NATO üyesi bir ülkenin bütün lojistik desteğini düşündüğünüzde mesele karmaşıklaşabiliyor.” dedi.

S-400 ne zaman kullanıma hazır olacak?

S-400’lerin ne zaman ve ne şekilde kullanılacağına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karar vereceğini söyleyen Savunma Sanayi Başkanı, ilk grup S-400 füze savunma sisteminin bu ay sonunda teslimatının tamamlanacağını açıkladı.

Demir, “Savunma Sanayi Başkanlığı olarak bizim görev sınırımız belli, biz alır TSK’ya teslim ederiz. Kullanım şekli, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde, TSK bünyesinde verilecek karara bağlı. Sistemin tedarik süreci devam ediyor. Bu ay sonunda tamamlanacak. Kurulum bu yıl sonunda olacak. Yazılımı kattığımızda Nisan'da tam kullanılır hale gelecek süreçten bahsediliyor. Biz bu yılın sonunda sistemi TSK’nın emrine vermiş olacağız. İkinci sistem 2020 sonlarında” diye konuştu.