ABD’nin Taliban’la barış müzakerelerini yürüten temsilcisi Zalmay Halilzad, ABD ile Taliban'ın uzlaşmaya vardığını söyledi.

Halilzad, üzerinde mutabık kalınan taslak barış anlaşması kapsamında ABD'nin Afganistan’da bulunan yaklaşık beş bin askerini çekeceğini ve 135 gün içinde beş üssü kapatacağını açıkladı.

Halilzad, Taliban temsilcileriyle aylardır devam eden müzakerelerin ardından varılan anlaşmanın, imzalanmadan önce ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanmak zorunda olduğunu vurguladı ancak "İlkesel olarak o noktaya ulaştık." dedi.

ABD'nin Taliban'la müzakerelerden sorumlu temsilcisi Halilzad anlaşmanın amacının savaşın sonlandırılması olduğunu söyledi ancak resmi bir ateşkes anlaşması olmadığını da belirtti. Halilzad, bir uzlaşı üzerinde mutabat sağlamanın Afganlar arasındaki müzakerelere bağlı olduğunun altını çizdi.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’nin taslak anlaşma konusunda bilgilendirildiği ve fikrini beyan etmeden önce anlaşmayı değerlendireceği belirtildi. Afgan hükümetinden çok sayıda yetkili, ABD ve Taliban arasındaki görüşmelerin dışında bırakılmaya tepki gösteriyor. (İLKHA