Bitlis’in Ahlat ilçesinde vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihin, bir milletin hafızası olmasının yanı sıra istikbalinin de pusulası olduğunu söyledi.

“1071 Malazgirt Zaferinin 948’inci yıldönümü” etkinliklerine katılmak üzere geldiği Bitlis’in Ahlat ilçesinde halka hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tarih, bir milletin hafızası olmasının yanı sıra istikbalinin de pusulasıdır. Geçmişini unutan, geçmişine sırtını dönen toplumlar, tıpkı kökleriyle bağı kopmuş ağaçlar gibi devrilmeye mahkûmdur. Biz binlerce yıllık tarihini şanlı zaferlerle ilmek ilmek dokumuş bir devletiz.” dedi.

“Tarih yazan, tarihe damga vuran bir millet olarak, maalesef aynı başarıyı tarihimize sahip çıkma hususunda gösteremiyoruz.” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Evlatlarımıza tarih şuuru, kimlik bilinci kazandırma konusunda hâlen pek çok eksiğimiz bulunuyor. Gençlerimiz Ahlat’ı, Malazgirt’i yeterince tanımıyor. Oysa burası ‘Anadolu’nun kapısı’, ‘Türkiye’nin tapusu’ addedilen bir şehirdir. Osmanlılar Ahlat’ı ‘Ata Şehir’ olarak görmüşler, böyle adlandırmışlardır. Ahlat; Belh ve Buhara ile birlikte ‘Kubbetü’l İslam’ unvanına sahip yegâne beldedir. Toplam 8 bin 200 ecdat mezarının bulunduğu Selçuklu Kabristanı’ndaki her bir şahide, her bir kitabe; aynı zamanda bizim bu topraklardaki binlerce yıllık varlığımızın hafıza kayıtlarıdır.” (Şükrü Tontaş-İLKHA)