Uzmanlar; çocukların 3 yaşından önce dijital araçlarla tek başına bırakılmaması, 12 yaşından önce sosyal medya kullanmamasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Teknolojinin hızla gelişmesi medyanın da dijitalleşme sürecini beraberinde getirdi. İnternetin evlere girme süreci geride kaldı, çoğumuzun hatta çocuklarımızın cebine kadar ulaştı. Bu gelişmeler bazı soru ve sorunları da beraberinde getirdi. Çocuklar online mecralarda özgürce dolaşabilmek isterken, aileler onları dijital tehlikelerde koruma yoluna gitti.

Çocukları, dijital dünyaya yönlendirme konusunda bilgi eksikliğinin olduğuna dikkat çeken Bilgiç, ailelerin yasaklama yoluna gittiğini fakat bunun yanlış olduğunu belirtti.

On maddede güvenli dijital medya

Dr. Bilgiç, dijital medya, çocuk ve aile ilişkisini düzenlemek için benimsenmesi gereken prensipleri şöyle sıraladı:

-Çocuklarınızı 3 yaşından önce dijital araçlarla tek başına bırakmayın, 6 yaşından önce tablet, telefon ya da oyun konsolu almayın. 9 yaşından önce tek başına çevrimiçi olmamasına, 12 yaşından önce sosyal medya kullanmamasına özen gösterin.

-Çocuğunuzu çevrimiçi dünyanın kullanım, temas, içerik ve mali risklerine karşı bilinçlendirin.

-Çocukların dijital medya kullanımını onlarla konuşarak sınırlarla yönlendirin ama yasaklar koymayın.

-Ekran süresinden çok içeriğe odaklanın. Çocuklarınızın hangi içerikle meşgul olduğunu onlarla konuşarak öğrenin ve gerektiğinde o içeriğe eleştirel yaklaşmalarını sağlayın.

-Çevrimiçi istismar, siber zorbalık ve siber uşaklaştırma gibi durumlarda en etkili çözüm yolu konuşmak. Çocuğunuzu dinleyin. Bir sorun yaşadıklarında size anlatabilmeleri için çocuklarınızla güven bağı kurun.

-Çocuklarınızın kişisel bilgilerini sosyal medyada paylaşarak erkenden dijital ayak izi sahibi olmalarına ön ayak olmayın.

-Hem kendinizin hem de çocuğunuzun dijital medya kullanımını kontrol altında tutun. Sosyal etkinlikleriniz ve okumaya ayırdığınız sürenin etkilenmemesine dikkat edin.

-Dijital oyunların yalnızca olumsuz değil, olumlu etkileri olduğunu unutmayın. Çocukların yaşına ve gelişimine uygun oyunların bağımlılık yapmadan, otonomi, bağlantı ve yetkinlik gibi hisleri tatmin edebileceğini bilin.

-Şiddet içeren oyunların, sağlıklı bir ortamda yetişen ve dengeli bir sosyal hayat süren bir çocuğu doğrudan ve kesin olarak şiddete meyilli hale getireceğini söylemek bilimsel olarak mümkün değildir.

-Çevrimiçi dünyaya erişmek ve orada var olmak çocukların ve gençlerin kendilerini ifade edebilmeleri için fırsatlar sunar, çocuklarınızı bu fırsatlardan mahrum etmeyin. (İLKHA)