Kurban Bayramı'nın İslam ümmetine huzur getirmesini, Müslümanların vahdetine vesile olmasını temenni eden âlimler, siyasi parti ve STK temsilcileri, önemli tavsiyelerde bulundular.

Yurdun dört bir yanında Kurban Bayramı heyecanı yaşanırken, mübarek Kurban Bayramı dolayısıyla İLKHA'ya konuşan Batman'daki âlimler, siyasi parti ve STK temsilcileri, bayramın İslam ümmetine huzur ve sevinç getirmesini, Müslümanların vahdetine vesile olmasını temenni ettiler.

Kurban Bayramı ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşan Batmanlılar, bayramın ümmetinin içinde bulunduğu parçalanmışlıktan kurtulup vahdetine vesile olmasını dilediler.

"Bayramlar İslam'ın önemli müessesesidirler"

Tüm İslam ümmetinin Kurban Bayramı'nı tebrik ettiğini belirten İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, "Tüm Müslümanların, mazlum halkın ve hacca gidenlerin bayramını kutluyorum. Yılda iki mübarek bayram vardır. Bunlardan biri Ramazan Bayramı, diğeri ise Kurban Bayramı'dır. Bunlar İslam'ın iki önemli müessesesidir. Bayramlar vahdetin simgesidir. Müslümanlar kitaba ve sünnete sahip çıkmalıdır. Allah Müslümanlara vahdeti, birliği, birbirlerini sevmelerini emrediyor. Müslümanlar birbirlerini sevmelidirler. Bu bayramın dünyanın her yerinde, İslam coğrafyasında emperyalistlerin zulmü altında olan Müslümanların kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz. Bayramın Müslümanlar arasında birliği ve vahdeti sağlamasını, tüm dünyada Müslümanların zafer elde etmelerine vesile olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

"Sevinçler paylaşıldıkça artar"

Bayramların; sevginin, saygının, muhabbetin insanlar arasında yayıldığı ve doruğa ulaştığı günler olduğunu vurgulayan Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, şunları söyledi:

"Cenabı Hak bayramlar vesilesiyle insanların bir arada bulunmasını, birbirleriyle kucaklaşmasını, hemhal olmasını Müslümanlar arasında görmesi açısından mükemmel bir husustur. Bizler de dayanışma ve kaynaşma günlerinde bayramları da aynı zamanda vesile ederek birbirimizle kenetlenmenin yolları olarak görmemiz gerekir. Hiç şüphesiz üzüntüler paylaşıldıkça azalır, sevinçler de paylaşıldıkça artar. Biz de bayram sevinçlerimizi birbirimizle paylaştıkça, o sevincimizi yıl boyuna yaymanın gayreti içerisinde ve aynı zamanda da bayramı da buna vesile etmek için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekir."

"Vahdet Müslümanlar üzerinde farz, tefrika ise haramdır"

Bayramın zulüm altında olan Müslümanların kurtuluşuna vesile olması temennisinde bulunan İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Abdurrahman İçlek, "Bizleri bir Kurban Bayramı'na daha kavuşturduğu için Allah'a hamd ediyoruz. Müslümanların iki bayramı vardır. Bunlar Ramazan ve Kurban Bayramı'dır. Tüm Müslümanların bu bayramını tebrik ediyoruz. Âlemlerin Rabbinden bu bayramı Müslümanların vahdetine, zaferine vesile kılmasını, zulümden kurutulmasını diliyorum. Allah Müslümanlara bir olmayı emretmiştir. Vahdet Müslümanlar üzerinde farz, tefrika ise haramdır. Müslümanlara tavsiyem; bu bayramda akrabalarını ziyaret etmeleridir. Aralarındaki kin ve nefreti kaldırmalıdırlar." ifadelerini kullandı.

"Bayramı salt bir tatil günlerinden ibaret görmeyelim"

Bayramların Allah'ın Müslümanlara bir hediyesi olduğuna işaret eden HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, "Öncelikle yeni bir Kurban Bayramı'na daha bizi ulaştırdığı için Rabbimize hamd ediyoruz. Başta Batmanlı hemşerilerim olmak üzere bütün İslam ümmetinin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum. Bayramlar Rabbimizin bize bir hediyesidir. Bayramlar sevinç, barış ve huzur günleridir. Dolayısıyla hemşerilerime tavsiyem, bayramı salt bir tatil günlerinden ibaret görmesinler. Özellikle akraba, komşu, yaşlı ve hastaları ziyaret edip bayramlarını tebrik etmelerini tavsiye ediyoruz. Buna şiddetle ihtiyacımız vardır. Yine bu Kurban Bayramı'nın İslam ümmetinin içinde bulunduğu kan ve gözyaşının dinmesine, ümmetin parçalanmışlığın son bulmasına vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Tekrardan bütün Müslümanların Kurban Bayramı'nı en içten duygularımla kutluyorum." dedi.

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas ise "Tüm değerli çiftçilerimizin ve Batman halkının bayramını kutlar, hepsine sağlık, mutluluk ve afiyet diliyorum." şeklinde konuştu.

"Kurbanlarımızı İbrahimî bir ruh ile Allah'a ulaştırmanın mutluluğu içerisindeyiz"

Bayramın İbrahimî bir şuurla karşılanması gerektiğini aktaran Mustazaflar Cemiyeti Batman Şube Başkanı Feyzi Aydın, şöyle konuştu:

"İbrahimî adayış ve İsmailî teslimiyetin nişanesi olan kurban günlerine bu yıl da ulaşmış olmanın sevinç ve mutluluğu içindeyiz. Bu sevinç ve mutluluk günlerinde, bir yandan Hac farizasını yerine getiren her ırk, renk, dil ve kültürden Müslümanların bu sevincine ortak olurken diğer yandan Allah'a kulluğumuzun önemli göstergelerinden kurbanlarımızı İbrahimî bir ruh ile Allah'a ulaştırmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu duygularla Kurban Bayramı'nın, İslam ümmetinin içinde bulunduğu dağınıklık ve tefrikaların sona ermesine; ümmetin her bir uzvunun vahdet ve kardeşliğine; başta yaralı coğrafyamız olmak üzere, Suriye'den Myanmar'a dünyanın dört bir yanında mazlum ve mustazaflararın özgürlüğüne vesile kılmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle bizler Mustazaflar Cemiyeti olarak başta Batman halkının olmak üzere tüm İslam ümmetinin Kurban Bayramı'nı en içten dileklerimizle tebrik ediyoruz."

"Gönül köprülerini oluşturmalıyız"

Bayramların Müslümanlar için kaynaşma, birbirlerini ziyaret etme günleri olduğunu dile getiren Batman Köy-Der Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şimşek, "Allah iki büyük ibadetten sonra bize iki bayramı bahşetmiştir. Bunlardan biri Ramazan orucundan sonra Müslümanlara bahşedilen Ramazan Bayramı diğeri ise Hac ibadetinden sonra bahşedilen Kurban Bayramı'dır. Bu mübarek günlerde Müslümanlar olarak bizlerin de birbirimizi ziyaret edip, hal ve hatırımızı sormalıyız. İmkânı olan kardeşlerimiz de kurban kesip etlerini fakirlere dağıtarak gönül köprüleri oluşturmalıdırlar. Kurban Bayramı'nın zulüm altında olan kardeşlerimizin zulümden kurtulmalarına vesile olmasını diliyorum. Tüm Müslümanların bayramını tebrik ediyorum, Rabbim bayramı hayırlara vesile kılsın." dedi.

"Bu bayrama da kederle, hüzünle, acıyla giriyoruz"

Bir Kurban Bayramı'na daha kavuşmanın sevincini, mutluluğunu yaşadıklarını belirten Yazar Sadullah Aydın, "Bundan ötürü Rabbimize hamd ediyoruz. Ne yazık ki her bayramda olduğu gibi bu bayrama da kederle, hüzünle, acıyla giriyoruz. Çünkü bugün İslam coğrafyası zalimlerin, emperyalistlerin, sömürgecilerin talanı ve işgali altındadır. Irak'tan Suriye'ye, Yemen'den Sudan'a, Libya'dan Afganistan'a birçok İslam beldesi halkıyla büyük acılar içerisindedir. Katliamlar, soykırımlar yaşanıyor. Rabbimizden dileğimiz bu mübarek Kurban Bayramı'nın vesilesiyle ümmetin birliğinin, vahdetinin, kardeşliğinin sağlanmasıdır. İnşallah ümmetin bir olduğu, özgür olduğu, sevinç ve mutluluk yaşadığı bayramlara da kavuşuruz." diye konuştu. (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)