​Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'ın Keşmir kararına ilişkin, "İki ülke arasında bir savaş çıkabileceği uyarısında bulunuyorum. Dünya, Hindistan'a müdahale etmezse kötü sonuçlar ortaya çıkacak." dedi.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan hükümetinin, Pakistan ile 70 yıldır ihtilafta olduğu ve son dönemde gerginliğin arttığı Cammu Keşmir eyaletinin özel statüsünü kaldırmasına yönelik kararına ilişkin açıklama yaptı.

"Bu savaşın kazananı olmayacak ancak etkisi küresel olacaktır"

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi'nin talebiyle acil toplanan Pakistan Parlamentosunda konuşan Han, 15 Şubat günü Srinagar’in Pulvama bölgesinde seyir halindeki güvenlik güçlerini taşıyan konvoya düzenlenen saldırıda 44 asker hayatını kaybettiği saldırıya işaret ederek, "Pulvama'dan sonra da nükleer güce sahip iki ülke olarak savaş riskini alamayacağımızı ve diyalogla sorunlarımızı çözmemiz gerektiğini söyledik. Şimdi benzeri bir durum oluşursa iki ülke arasında bir savaş çıkabileceği uyarısında bulunuyorum. Bu savaşın kazananı olmayacak ancak etkisi küresel olacaktır. Dünya söylediklerimi nükleer tehdit olarak algılamamalı. Dünya, kendi ülkesinin hukuku ve uluslararası hukuku ihlal eden bu ülkeye (Hindistan) müdahale etmezse kötü sonuçlar ortaya çıkacak." dedi.

Hindistan'da iktidarda bulunan Hindistan Halk Partisinin (BJP) ırkçı ideolojiye sahip olduğunu söyleyen Han, tüm diğer inanç gruplarını baskı altına alacak bir yapı kurulmak istendiğini belirtti.

"Pulvama saldırısına benzer bir olay yeniden yaşanabilir"

Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılma kararının da bu ideolojinin bir sonucu olduğunu belirten Han, "Keşmir halkı daha fazla baskı altında kalacak ve direnişi daha gaddarca bastıracaklar. Keşmir'de tüm yerli halkı ortadan kaldıracak bir etnik temizlikten korkuyorum. Keşmir'de uygulanacak Hint baskısı Pulvama saldırısına benzer bir olayın yeniden yaşanmasına sebep olabilir. Böyle bir talihsizlik yaşanırsa yine bizi suçlayacaklar hatta belki de bize saldıracaklardır ancak karşılığını veririz." İfadelerini kullandı.

Tüm dünya liderlerine Keşmir'de neler yaşandığını anlatmanın kendi görevleri olduğunu vurgulayan Han, "Biliyorum ki Batı dünyası yeterince Keşmir'de yaşananlarla ilgili bilgi sahibi değil, onları Keşmir'deki Müslümanların ve Hindistan'daki azınlıkların yaşadıkları konusunda bilgilendireceğim. Hindistan'da Müslümanlara ve azınlıklara karşı yapılan ne varsa Batı dünyasının değerlerine aykırı." diye konuştu.

Pakistanlı komutan: Keşmir halkını savunmak için tüm çabamızı sarf edeceğiz

Öte yandan, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kamer Cavid Bajva da Hindistan'ın söz konusu kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Şüphesiz ki Pakistan ordusu tartışmalı bölge Keşmir’deki insanları savunmak için tüm çabasını sarf edecektir. Pakistan ordusu sonuna kadar adil meselelerinde Pakistan halkının mücadelesinden yana tavır koyacaktır. Hazırız, bu konuda vefaya bağlı kalacağız." dedi.

Keşmir kararı

Hindistan hükümeti, Pakistan ile 70 yıldır ihtilafta olduğu ve son dönemde gerginliğin arttığı Cammu Keşmir eyaletinin özel statüsünü kaldırdı.

Düzenlemeye göre Cammu Keşmir kendi kanunları yerine Hindistan yasalarına tabi olacak.

Hindistan'da Müslümanların en yoğun olduğu eyaletteki bu değişikliğin, yabancılara gayrimenkul satışının yolunu açarak bölgenin demografik yapısını değiştireceği tahmin ediliyor. (İLKHA)