​Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 103'üncü yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen “Prof. Dr. Fuat Sezgin” konulu panelde konuşan Bilal Erdoğan, geleceği Müslümanların yöneteceği yeni bir çağı inşa edeceklerini belirtti.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rahva Yerleşkesindeki Merkezi Konferans Salonu’nda kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 103'üncü yılı kutlamaları çerçevesinde "Prof. Dr. Fuat Sezgin" konulu panel düzenlendi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatının yer aldığı slayt gösterinin ardından panelin açış konuşmasını Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, büyük Bitlis buluşmaları kapsamında gerçekleştirdikleri Prof. Dr. Fuat Sezgin paneline katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederek, kadim Bitlis tarihine sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Panelde bir konuşma yapan İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, geleceği Müslümanların yöneteceği yeni bir çağı inşa edeceklerini belirtti.

Bilal Erdoğan, “Çok güzel bir film izledik. Birçok konuşmadan daha verimli oldu. Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun bu hafta etkinliklerle kutluyor, diğer yandan da Prof. Dr. Fuat Sezgin yılını işliyoruz. Hem hocamızın vefatının akabinde 2019 yılının olması ve bunu memleketinde hatırlıyor olmamız güzel oldu. Burada mesele büyük bir bilim insanını anlamak ve tanımaktır. Bizim çağımızda, bizim yaşadığımız yerlerde, bölgemizde böyle büyük bir bilim insanı yaşadı. Çocuklarımıza örnek olacak, ömrünü ilme adayan bir insan yaşadı. Bunu anlamamız ve öğretmemiz gerekiyor. Bizim ecdadımız Müslüman bilim adamları, namazında, niyazında, inançlı dindar bilim insanları. Bir yandan İslami ilimlerde ilerlediler. Bir yanda da bilimde, astronomide, fende, tıpta ilerlediler. Sanayi devrimine uzanan batının sıçrama serüveninde bilimsel çalışmaları araştırdılar. Onlardaki azme ve bilime ihtiyacımız var. Geleceği Müslümanların yöneteceği yeni bir çağı inşa edeceğiz. Bu öz güvemle gençlerimiz geleceğe bakacaktır. Bu vesile ile yapılan tüm çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Panelin moderatörlüğünü yapan İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya ise “Bugün burada yapacağımız panel, yıl içerisinde 300 paydaşımızla birlikte yapacağız. Yurt içi ve yurt dışında 800 etkinlik arasında en önemli olanıdır. Birçok ülkede gerçekleştirilecek olan 800 farklı programın başlangıcı Bitlis’ten başlıyor.” diye konuştu..

Programda Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Arslan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İlahiyatçı ve Tarihçi Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma birer sunum yaptılar.

Panelistlerin sunumları ve günün anısına plaketlerin verilmesinin ardından sona erdi. Düzenlenen programa Bitlis Valisi Oktay Çağatay, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Üyesi Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alparslan, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, AK Pati İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, AK Parti Bitlis Milletvekilleri Vahit Kiler ve Cemal Taşar, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, ilçe belediye başkanları, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldılar. (Şükrü Tontaş-İLKHA)