Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda Veteriner Hekim Abdulkadir Ataç, önemli uyarılarda bulundu.

11-14 Ağustos 2019 tarihleri arasında kutlanacak Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvanlar için gerekli hazırlıklar devam ediyor.

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Veteriner Hekim Abdulkadir Ataç, kurbanlıklarla ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Hayvan alırken yaşlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Ataç, "Malumunuz Kurban Bayramı yaklaşmıştır. Kurban Bayramı dini bir vecibedir. Maddi durumu iyi olan her Müslümanın yerine getirmesi gereken güzel bir ibadettir. Fakirlerle paylaşılan kurbanlar, güzel bir paylaşmaktır. Şafii Mezhebi'ne göre sünnet-i müekkede (kuvvetli bir sünnettir), Hanefi Mezhebi'ne göre ise vaciptir. Maddi durumu iyi olanlar yılda bir kere kurban kesmesi güzel bir ibadettir." dedi.

"Kurban edilecek hayvanlar hem sağlıklı hem de kilolu olması gerekir"

Kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili Ataç, şunları söyledi:

"Kurban olarak kesilecek hayvanlar sağlıklı olması lazımdır. Kör, kulağı kesik ya da herhangi bir azası kesik olmaması lazımdır. Kurban edilecek hayvanlar zayıf olmaması lazımdır. Kurban edilecek hayvanlar Peygamber Efendimiz tarafından şöyle açıklanmıştır; 4 tip hayvanın kurban edilmesi sakıncalıdır. Zayıf olan, kör olan, kulağı ve memesi kesik olan hayvanlar kurban edilemez. Kurban edilecek hayvanlar hem sağlıklı hem de kilolu olması gerekir."

"Kurbanlıklar sığır, koyun ve deve cinsinden olmalıdır"

Kurban edilecek hayvanların yaşları hakkında bilgi veren Ataç, "Kurbanlıklar sığır, koyun ve deve cinsinden olmalıdır. Deve cinsinden kurban edilecek hayvanların 5 yaşını doldurmuş olması lazımdır. Koyun cinsi hayvanlar bir yaşını doldurması lazımdır. Özellikle süt dişini dökmesi lazımdır. Dini vecibemize göre 6 aylık olup da annesi kadar büyük ve gösterişli olan hayvanlarda kurban edilebilir. Sığır cinsi hayvanlarda 2 yaşını muhakkak doldurmuş olması lazımdır." ifadelerini kullandı.

"Kurban keserken çevre temizliğine dikkat etmeliyiz"

Kurban kesilirken çevre temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ataç, "Kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Özellikle çevreye dikkat etmemiz lazımdır. Kurban keserken çevreyi kirletmemeliyiz. Temizliğe dikkat edilmezse, çevre kirliliği oluşur ve sağa sola hastalıklar yayılır. Aynı şekilde rastgele kesik hayvanın etini, işkembesini sağa sola atarsak çevreyi kirletmiş ve hastalıkları yaymış oluruz." şeklinde konuştu.

Ataç, kesimde hayvanlara çok fazla eziyet vermemek için mutlaka İslami şartlara uygun olarak hayvanların kesilmesi gerektiği uyarısında da bulundu. (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)