İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye, Lübnan Çalışma Bakanlığı'nın Filistinli işçilere yönelik uygulamalarından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, söz konusu uygulamalara son verilmesini istedi.

Hamas'ın Siyasi Birimi Başkanı Heniyye'nin Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Lübnan Başbakanı Saad El-Hariri ve Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri'ye birer mektup gönderdiği bildirildi.

Heniyye, Lübnanlı liderlere gönderdiği mektupta, Filistinli işçi ve işverenlere para cezalarının yazılmasından, Filistinli işçileri çalıştıran işyerlerinin kapatılmasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

"Hamas Hareketi olarak bu uygulamaların Filistin halkının haklarına destek olan Lübnan'ın resmi ve tarihi tavrına aykırı olduğunu görüyoruz." diyen Heniyye, söz konusu uygulamaların kardeşlik ilişkilerine ve Lübnan-Filistin diyaloğuna hizmet etmediğini söyledi.

Uygulamaların, Filistinli mültecilerin sıkıntılarını artıracağını kaydeden Heniyye, Filistinli işçilere yönelik uygulamalara son verilmesi için Lübnanlı liderlerin duruma müdahalede bulunacağını ümit ettiğini belirtti.

Heniyye, Filistinli mültecilerin Lübnan'da misafir olduklarını, kimliklerine ve tehcir edildikleri topraklarına dönüş haklarına bağlı olduklarını ifade etti.

Lübnan Çalışma Bakanlığı, 6 Temmuz'da "İşsizlik oranının yükselmesini durdurmak için kaçak işçilerle mücadele" adı altında bir plan açıkladı. Bundan en çok Filistinli işçi ve işverenlerin etkileneceği dikkate alındığında Yüzyılın Anlaşması ve Bahreyn Çalıştayı'nın ekonomi ayağının devreye sokulduğu yorumlarına neden oldu.

Resmi istatistiklere göre Lübnan'da 12 kampta ve çeşitli vilayetlerdeki 156 mahallede 174 bin 422 Filistinli mülteci yaşıyor. (İLKHA