Bitlis’te Kandemir ve Aktaş aile fertleri arasında 14 yıl önce yaşanan ve bir kişinin hayatını kaybetmesiyle başlayan husumet barışla sonuçlandı.

2005 yılında, Zender aşiretinin mensupları Kandemir ve Aktaş aile fertleri arasında, çıkan kavgada bir kişi hayatını kaybetmişti. İki aile fertleri arasında 14 yıldan bu yana süre gelen husumet, barışla sonuçlandı.

Husumetli aileleri bir araya getirmek için Bitlis Valiliği, Bitlis İl Müftülüğü, Geylani Medrese Müderrisleri ve kanaat önderleri büyük çaba sarf ettiler. Her iki aile arasında yapılan görüşmelerin ardından kan davası barışla neticelendirildi.

Bitlis merkeze bağlı Yolyazı (Yam) köyünde bulunan Geylani Medresesinde barış programı düzenlendi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Geylani Medrese Müderrisi Şeyh Nesrullah Geylani, “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.” ayetinin emri gereği Kandemir ve Aktaş ailelerinin arasında sulh ve barışı sağlamak için bir araya geldiklerini söyledi.

“Bir müminin kalbinde kin ve iman birleşmez”

Geylani, “Bu birlik ve huzur ortamına katkı sağlamış, bu işe maddi ve manevi emek sarf etmiş, herkesten Rabbim razı olsun. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesselem ) bir hadisinde, ‘İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi de sevmedikçe iman etmiş olamazsınız.’ buyuruyor. Yine bir hadisinde, ‘Bir müminin kalbinde kin ve iman birleşmez.’ hadis ulemaları bu hadisi yorumlarken, ‘İman kardeşlik ister, kardeşlik sevgi ister.’ buyuruyorlar. Sevgi ile kin birbirine zıt şeylerdir. Müminin kalbinde kin, nefret ve iman birleşemez buna dikkat edelim.” dedi.

“Ey Müminler! Birbirinizden buğz etmeyiniz. Birbiriniz kıskanmayınız. Birbirinize sırt çevirmeyiniz. Ey Allah’ın kulları, kardeş olunuz.” hadisini hatırlatan Geylani, saflarını sık tutulmasını, birlik ve kardeşliği pekiştirmeyi istedi.

“Dünyada en güzel şey barışmaktır”

Dünyada en güzel şeyin barışmak olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Bitlis İl Müftüsü M. Feysal Geylani, barışta emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ayet ve hadislerle barışın önemine değinen İl Müftüsü Geylani, şunları söyledi: “Dünyada en güzel şey barışmaktır. Kırgınlığı, dargınlığı, küskünlüğü ortadan kaldırmaktır. Dünyada en güzel şey yardımlaşmadır, şefkattir, merhamettir, hüsnü zanda bulunmaktır. İyiliği emretmek, kötülüğe engel olmaktır. Bu güzel şeyler, kendisiyle iftihar ettiğimiz yüce İslam dininin özellikleridir, güzellikleridir. Peygamber Efendimizin hayatını incelediğimiz zaman bütün bu güzellikleri görürüz. İslam güzellikler dinidir. Büyük İslam mütefekkiri Muhammed İkbal, İslam’ı şöyle tarif ediyor, ‘İslam öyle yüce bir dindir ki, İslam’ı öyle yaşayın ki sizi öldürmeye gelen, sizde dirilsin.’ Yani İslamiyet öyle bir dindir ki bugün bütün dünya, İslam’ın bu güzelliğine muhtaçtır. Biz İslam’ın güzelliklerini yaşasak, bizi öldürmeye gelen düşmanlarımız, bizde hayat bulacaktır. Çünkü İslam’da şefkat, merhamet var. Onun için İslam’ın Peygamberi, ‘Kendisi tok yatıp, komşusu aç yatan benim ümmetimden değil.’ buyuruyor. Komşusundan, din kardeşinden, yakınından o kadar haberdar ol ki onu hali, derdi ne? Onun neye ihtiyacı var? İşte İslam budur.

Programda kısa bir konuşma yapan Bitlis Vali Yardımcısı Tekin Erdemir ise Bitlis Valiliği olarak kırgın ve küskün olan ailelerin barıştırılması için müftülükle, kanaat önderleriyle birlikte gayretli bir şekilde çalıştıklarını hatırlatarak, yapılan çalışmalar uzun sürse de barış neticelendiğinde mutlu olduklarını ifade etti.

Barış programı her iki aile fertlerinin Kur’an-ı Kerim'in altında geçerek, kucaklaşmasının ardından yapılan dua ve verilen ikram ile sona erdi.

Barış programına; Bitlis Vali Yardımcısı Tekin Erdemir, Bitlis İl Müftüsü M. Feysal Geylani, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Tatvan Eski Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Geylani Medrese Müderrisi Şeyh Nesrullah Geylani, Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Cebrail Yakışır, STK temsilcileri, kanaat önderleri, Kandemir ve Aktaş aile fertleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)