Türkiye Hazır Beton Birliği, açıkladığı haziran ayı raporunda, inşaat sektöründe ciddi düşüş yaşandığı belirtildi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 2019 yılının haziran ayına ait hazır beton verilerini açıkladı. Buna göre, inşaat sektöründe mevcut ve beklenen faaliyet düzeyinin yeterli olmadığı belirtildi. Önceki yılın aynı dönemine göre her üç endeksin de düşüş sergilediğini ortaya koyan Rapor, sektörde bir canlanma belirtisi bulunmadığına işaret etti.

İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB'nin hazırladığı rapora göre, nisan ayından bu yana endeksler aşağı yönlü seyretti. Ekonomiye güven sorununun ötesinde inşaat sektörü özelindeki belirsizlik, beklenti düzeyini aşağı çekti.

Rapora göre, her üç endeks de önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Güven Endeksi’ndeki görece yüksek düşüş hem makro ekonomik gelişmeler hem de inşaat sektörünün hâlihazırda yaşadığı darboğazın bir arada olmasından kaynaklandı. Rapor, sektörde bir canlanma işareti bulunmadığını ortaya koydu.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Bütün endeks değerleri, inşaat sektöründe mevcut ve beklenen faaliyet düzeyinin yeterli olmadığını ortaya koymaktadır. Her üç endeks de önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergilemiştir. Sektörde bir canlanma işareti bulunmamaktadır.” dedi.

Ekonomik gelişmeleri değerlendiren Yavuz Işık, “Enflasyon rakamlarında özellikle gıda enflasyonu ile birlikte görülen gerileme beraberinde enflasyona endeksli konut kredilerinde bir hareketlilik ortaya çıkarabilecektir. Ancak, bunun kısa vadede inşaat sektörü üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz." dedi. (İLKHA)