Sedat Karatay /Vanolay


Âlimler ve Medreseler Birliği’nin (İTTİHAD) düzenlediği merasimle İslami ilimlerde başarı göstererek icazet almayı hak kazanan 10 kız öğrenciye icazetleri verildi.

Yaptıkları eğitim faaliyetlerle bölge halkının takdirini kazanan Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Yekîtiya Aliman û Medreseyan, bayanlara özel icazet merasimi düzenledi. Van Merkez İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda bayanlara özel düzenlenen icazet merasimi saat 13.00'de başladı.

Aldıkları Sarf, Nahiv, Tefsir, Hadis, Fıkıh gibi ilimlerde başarı gösterip eğitimlerini tamamlayan 10 kız öğrenci, salavat eşliğinde salona girdiler.

Program okunan Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Yekîtiya Aliman û Medreseyan, yapmış oldukları faaliyetleri anlatan sine vizyon gösterimi yapıldı.

“İlmin hikmeti insanın kendisini tanımasıdır”

Daha sonra programa konuşmacı olarak katılan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek; “Kıymetli anneler şüphesiz ki bu çağda haramların diz boyu olduğu her tarafın haramlarla kirlendiği özellikle genç neslimizin haseten kız çocuklarımızın her türlü harama alet edildiği bir çağda imanlı iffetli edepli salih amel sahibi ve İslam ilmi ile donanmış bir evlat yetiştirmek şüphesiz ki çok kıymetlidir. Pek çok anne baba çocuklarını yetiştirirken mühendis doktor olsun diye ömür boyu dünyevi hedeflerini gerçekleştirmek üzere yetiştiriyor. Nasihatlerde bulunuyor ve onları o şekilde yönlendiriyor. Elbette ki bu yadırganacak bir durum değil. Her anne baba gerek dünyevi olarak gerekse uhrevi olarak evlatlarını doğruya yönlendirmek hayırlı ilimlere hayırlı çalışmalara yönlendirmek doğru olandır. Ancak ilimlerin en hayırlısı şüphesiz ki bir insanın Rabbini tanıması kendini tanıması niçin bu dünyaya geldiğini bilmesi yaratılış çerçevesi içerisinde bir ilme sahip olarak bir hayatı yaşamasıdır. Şair diyor ki; “ilim ilim bilmektir İlim kendini bilmektir, Sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır.” İlmin hikmeti ilmin sebebi ilk önce insanın kendisini tanımasını gerektirir. Dolayısıyla kendisini yani bir insanı tanıtmayan bir ilmin insana faydası yoktur. Bizler fenni ilimlerinde kıymetini biliyoruz.” İfadelerini kullandı.

“İlmimiz İle Çevremizdekilere da Faydalı Olmalıyız”

Şimşek; “Elbette ki fenni ilimlere de ihtiyaç vardır. Ancak şüphesiz ki bir insanın her şeyden önce öğrenmesi gereken ilim Rabbini kendisine tanıtacak ve kendisinin niçin bu dünyada var olduğunun anlatılan bir ilimin kazanılmasıdır. Bir anne baba olarak eğer bu çağda böyle bir evlat yetiştirmişseniz ne mutlu sizlere ki bugün bunun semeresini topluyorsunuz. İffetli bir kız evladı sahibi olmak çok kıymetlidir bir anne için. İslami ilimle donanmış İslam’ın fikriyatını, İslam’ın ilmini, İslam’ın özünü ve İslam’ın ibadetini, İslami bir bütün olarak sahiplenmiş öğrenmiş yaşamış bir insanı yetiştirmek kolay değildir bu çağda. O yüzden ben her şeyden önce böyle bir tercih yaptıkları için evlatlarını medreselere teşvik ettikleri için kızım okusun kendisini tanısın rabbini tanısın İslam’ı tanısın bu topluma hizmet etsin tıpkı Hz. Asiye gibi, Hz. Hatice gibi, Hz. Meryem gibi ve Hz. Fatımalar gibi böyle bir kız yetiştirmek istiyorum diyen anne ve babaları ben tebrik ediyorum. Pek çok anne baba çocuklarını sadece dünyevi hedefler doğrultusunda yönlendiriyorken, belki dünyevi bir karşılık beklemeksizin benim evladım önce cehennemden korunmasını bilsin cennetin yolunu tanısın diye meryemvari evladı yetiştirmek elbette ki çok kıymetlidir. Bu annelerimiz tebrik edilip elleri öpülmesi gereken anne babalardır. Allah bu tür evlatları hepimize nasip etsin. Şüphesiz ki buna çevremizdekileri de teşvik etmemiz gerekmektedir. Çünkü toplumuzun böyle ilimli iffetli insanlara doğru yolu öğreten kıymetli insanlara ihtiyacımız vardır. Toplumun ne halde olduğu hepimizin malumudur.” şeklinde konuştu.

“Hizmet sadece medresede yapılan hizmet değildir”

Konuşmasının devamında icazet alan alimelere tavsiyelerde bulunan Molla Beşir Şimşek; “İcazet alacak olan kardeşlerimde ben almam gereken ilmi bitirip icazetimi aldım artık bu güne kadar yapmadığım yapamadığım arkadaşlarımın yaptıklarına geç kaldım artık dünyevi hedeflere yöneleyim gibi bir yanlıştan uzak durmalıdırlar. Kıymetli bacılarım siz bir emaneti yüklendiniz. Allah-u Teâlâ siz ve aileniz için hayır dilemiştir ki dininiz ile ilgili bilgi sahibi kılmıştır. Dolayısıyla bu sizlere büyük bir emanettir, büyük bir nimettir her nimetin bir emanet olduğu gibi. O zaman sizlere düşen bu saatten sonra artık yüklenmiş olduğunuz emaneti sahipleriyle biran önce paylaşmanız ulaştırmanız gerekmektedir. Bu salondan çıktıktan sonra biliniz ki sırtınıza büyük bir yük yüklenmiştir. Çok değerli bir yük yüklenmişsiniz. Peygamber efendimize varis olma şerefine sahip olmuşsunuz ki eğer buna kendinizi layık ederseniz. Tıpkı sizden önceki hanım sahabeler gibi bu günün toplumuna da sizin ilminizle takvanızla iffetinizle edebinizle bu topluma birer rehber olup hizmet etmekle mükellefsiniz. Hizmet sadece medresede yapılan hizmet değildir. Toplumun her ferdiniz sizden hizmet bekleyen bir talebe olarak görmelisiniz. Yaşlı annelerimizden tutun minnacık evlatlarımıza kadar hepsinin sahip olduğunuz ilme ihtiyaçları vardır. Bu gün ömrünün sonuna kadar gelmiş ama kelimei şehadeti doğru düzgün söyleyemeyen annelerimiz vardır. Sizler topluma örnek olmalısınız. Kıyafetlerinizden tutup oturup kalkmanıza ve ibadetlerinize kadar örnek olmalısınız. İnsanlar şunu demeli, işte Müslüman genç bir medreseli ve medreselerde bu tür güzel ahlaklı insanlar yetişiyor denilebilmelidir. Sakın ola ki hizmetten geri durmayın ve unutmayın ki bu toplumun sizlere ihtiyacı vardır.” Dedi.

İcazet programı, okunan dua sonrası icazet töreninin yapılmasının ardından sona erdi. İcazet töreni sırasında icazet alan kızların yakınlarının duygulandığı ve sevinçten ağladıkları görüldü.