​AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ekonomide yeni düzenlemelere ilişkin kanun teklifini Meclis'e sunduklarını belirtti, detaylarını anlattı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, partisinin TBMM Başkanlığına sunduğu şirketlerin borçlarının yapılandırılması, varlık barışının süresinin 31 Aralık 2019'a kadar uzatılması, TCMB'nin "yedek akçe"sinde düzenleme yapılması, yurt dışı çıkış harcının 50 liraya çıkarılması, ülkeye getirilen telefonların kayıt süresinin 4 ayla sınırlandırılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifini hakkında açıklamalarda bulundu.

Varlık Barışı'nın süresini 6 ay olmak üzere 31 Aralık 2019 sonuna kadar uzatmayı teklif ettiklerini belirten Muş, yine aynı şekilde basit şekilde vergilendirilen esnafların olduğunu; müracaat etmeleri halinde gider kısmına bakılmaksızın gelirin belirli oranda vergi vermesinin önünü açacaklarını ifade etti.

Teklifte TCMB Yedek Akçesi'nin yüzde 10 olarak ayrılmasının da yer aldığını aktaran Muş, "Merkez Bankası'nın kanununda değişikliğe gidiyoruz. Yedek akçe olarak ayrılan oranları Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getiriyoruz. Yüzde 10 olarak yedek akçenin ayrılmasını teklif ediyoruz." ifadesini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı'nın görev değişikliğine de değinen Muş, değişikliğin kanunsuz olmadığını belirtti.

Yurt dışına çıkış harcının 15 TL'den 50'ye çıkarılmasını teklif ettiklerini belirten Muş, "Mali sistemde bulunan firmaların borçlarının yapılandırılması için düzenleme getiriyoruz. İstanbul Yaklaşımı benzeri bir sistem. 2 yıllık sürede şirketler müracaat etmesi halinde belli başlı teşvikler olacak ve borçlar yapılandırılacaktır." diye konuştu.

Klonlanmış telefonlar

Klonlanmış telefonların, 4 ay içerisinde kullanıma kapatılacağını söyleyen Muş, "Bunların sisteme dahil olabilmesi için, vatandaşlar 1 yıl içerisinde müracaat edip 250 lira yatırmaları halinde entegre edilecektir." dedi. (İLKHA