​Yurtdışında Yaşayan Filistinliler Konferansı Derneği, Filistin davasının, "Yüzyılın Anlaşması" olarak bilinen proje yoluyla ABD tarafından tasfiye ve işgali devam ettirmeyi hedefleyen yeni bir kampanyayla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Yurtdışında Yaşayan Filistinliler Konferansı Derneği, İstanbul’da düzenledikleri basın açıklamasında Yüzyılın Anlaşmasına karşı çıkma ve Manama Çalıştayı'nı boykot etme çağırısında bulundu.

İstanbul’un Fatih semtinde bulunan bir otelde Yurtdışında Yaşayan Filistinliler Konferansı Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında Filistin halkının, "Yüzyılın Anlaşması" da dahil olmak üzere, haklı davasını tasfiye etmeye veya onu göz ardı etmeye çalışan projeleri reddetme vurgusu yapıldı.

Türkçesi Muharrem Güneş tarafından okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Filistin halkımızın davası, 'Yüzyılın Anlaşması' olarak bilinen proje yoluyla ABD tarafından tasfiye ve işgali devam ettirmeyi hedefleyen yeni bir kampanyayla karşı karşıyadır. Siyonist yapı yanlısı Donald Trump yönetimi Kudüs, mülteciler, UNRWA, yerleşim, egemenlik, bağımsızlık gibi Filistin davasının içindeki dosyaları hedef alarak, halkımızın mücadelesini suç haline getirerek, uluslararası hukuku ihlal eden ve uluslararası reddi göz ardı eden adımlarla Filistin davasını tasfiye etmeye çalışmaktadır. Filistin davasına yönelik bu önemli problemler karşısında Yurtdışındaki Yaşayan Filistinliler Konferansı olarak bizler, çok erken bir vakitte bu aşamadaki tehlikelerin farkında vardık. Bu çerçevenin kurulmasından sonra ulusal çalışmalarla harekete geçtik. Bu süreçte Filistin içindeki ve dışındaki halkımızın bütün kesimlerinin Filistin Kurtuluş Örgütünün bütün Filistinlileri kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılması talebimizle milli projenin ortaya konulmasına katılmasında ısrarcı olduk."

"Oslo Anlaşması uyarınca halkımıza dayatılan zalim anlaşmalardan kurtulmaya davet ediyoruz"

Filistin halkının, "Yüzyılın Anlaşması" da dahil olmak üzere, haklı davasını tasfiye etmeye veya onu göz ardı etmeye çalışan projeleri reddetme konusunda aynı fikirde olduğunun altının çizen Güneş, "Halkımızın davasının canlı ve hep ön planda olacağına, daha önceki girişimlerde olduğu gibi onu tasfiye etmeyi hedefleyen girişimleri aşacağına inanıyoruz. Halkımızın mücadelesi, davası zafere ulaşıncaya, tüm Filistin topraklarının özgür kalması ve tehcir edildikleri evlerine geri dönme umutları gerçekleşinceye kadar nesilden nesile devam edecek ve büyük fedakarlıkları sürecektir. Amerikan yönetiminin projesine karşı koymak için güçlü bir Filistin projesi geliştirmeye, halkımızın üzerindeki baskının artması ihtimaline karşı halkımızın güçlerini arttırmaya, Oslo Anlaşması uyarınca halkımıza dayatılan zalim anlaşmalardan ve onların politik, güvenlik ve ekonomik yüklerinden kurtulmaya davet ediyoruz. UNRWA başta olmak üzere uluslararası kamuoyunun kabul ettiği Filistinlilerin haklarını korumaya davet ediyoruz. Bağışçı ülkeleri, altı milyondan fazla Filistinli mülteciye sağladığı hizmetleri sürdürmeye devam etmesi için UNRWA bütçesine katkılarını arttırmaya ve fonlarını kestikten sonra Filistinli mültecileri yeniden tanımlama çağrısında bulunan ve onları fesat çıkaranlar olarak niteleyen ABD yönetiminin UNRWA’yı tasfiye etme amacından korumaya çağırıyoruz." dedi.

"Manama Çalıştayının" iptal edilmesini istiyoruz "

Güneş, "‘Yüzyılın Anlaşması’ ve ‘Ekonomik Barış’ gibi isimler altında Filistin davasını tasfiye etme planlarını uygulamak için Filistin halkı ve Arap başkentleri üzerindeki artan baskılarla orantılı ortak bir Arap tavrı ortaya konulmasını talep ediyoruz. Görünüşteki sahte avantajları ile Trump yönetiminin projesini pazarlayan ‘Manama Çalıştayının’ iptal edilmesini, hiçbir düzeyde yanıt verilmemesini, sadece Siyonist işgali ve bölgedeki sömürüsüne hizmet eden bu sürecin tamamen reddedildiğinin ilan edilmesini istiyoruz. Özgür dünyanın desteklediği, Arap ve İslam dünyası ile uluslararası kamuoyundan Filistin halkı ile dayanışma dalgası başlatılması çağrısında bulunuyoruz. Halkları, kitleleri, parlamentoları ve sivil toplum örgütlerini, Trump ve Netanyahu’nun Filistin davasını tasfiye projesi ve işgali güçlendirmeyi amaçlayan normalleşme politikası karşısında durmak için seslerini yükseltmeye ve hareketlerini geliştirmeye çağırıyoruz." şeklinde konuştu.

"Kudüs ve Batı Şeria'da geniş bir halk hareketinin başlatılması çağrısında bulunuyoruz"

Açıklamanın sonunda Güneş, "Filistin halkımızın Filistin içinde ve dışında üzerinde oynanamaz haklarını korumaya ve üzerinde pazarlık etmeyi reddetmeye devam ettiğinin altını çiziyoruz. Filistin halkı, hakkının gücüne, davasının adaletine ve mücadelesinin meşruiyetine dayanmaktadır. Bu konuda ona bütün dünyadaki hak ve adalet yanlıları ile vicdan sahibi kişiler destek vermektedir. Yurtdışındaki Yaşayan Filistinliler Konferansı olarak bütün Filistinli tarafların 'Yüzyılın anlaşmasını' reddetme konusundaki tavır birliğinin önemli olduğunu vurguluyoruz. Konferans olarak işgalin defedilmesi, yerleşimlerin dağıtılması, 'Yüzyılın anlaşmasının' tamamen ortadan kaldırılması ve bütün Filistin’in bağımsızlığına kavuşması için Gazze Şeridi'ndeki büyük geri dönüş yürüyüşlerinin güçlendirilmesi, Kudüs ve Batı Şeria'da geniş bir halk hareketinin başlatılması çağrısında bulunuyoruz. Şehitlerimize rahmet, yaralılara şifa diliyor ve dünyanın her tarafındaki özgür insanlara selam gönderiyoruz." dedi. (Zeyd Varol-İLKHA)