Nijerya'da, binlerce kişi İslami Hareket lideri Şeyh İbrahim Zakzaki'nin derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılması için protesto gösterisi düzenledi.

Nijerya'da faaliyet gösteren Nijerya İslami Hareketi (IMN) lideri Şeyh İbrahim el Zakzaki'nin, derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılması için protesto gösterisi düzenlendi.

Başkent Abuca’da düzenlenen gösteride, hükümet yetkililerinden Şeyh Zakzaki'nin bir an önce serbest bırakılması istendi.

Şeyh Zakzaki’nin sevenleri ve destekçileri, İslami Hareket liderinin haksız yere tutuklanmasını kınayan sloganlar attı.

"Zakzaki'yi serbest bırakın", "Mücadele olmadan özgürlük olmaz" ve "ABD, Nijerya'da terörizmi desteklemeyi bırak" yazılı pankartlar taşıyan grup, hükümet ve ABD'yi protesto etti.

Şeyh İbrahim Zakzaki kimdir?

Şeyh İbrahim Yakub Zakzaki, Nijerya'nın Zaria kentinde 5 Mayıs 1953 (15 Şaban 1372) tarihinde dünyaya geldi. 16 yaşına kadar bulunduğu şehrin Kur'an ve İslami okullarında eğitimini sürdürdü. İlk resmi eğitimine 1969 yılında Bölgesel Arapça Eğitim Okuluna giderek başladı. 1971-1975 yılları arasında Kano kentinde bulunan meşhur Arapça Eğitim Okuluna gitti.

İslam'ın yeniden hâkim kılınması için ülke genelinde büyük gösteriler organize etti

Okul hayatı sırasında normal eğitiminin yanı sıra birçok farklı konuya da ilgi duyan Şeyh Zakzaki, liseyi bitirdikten sonra yüksek bir puanla geçiş yaptığı Ahmedu Bello Üniversitesi'nin Ekonomi bölümünde okurken, Müslüman öğrenciler Birliği'nin bölgedeki ve üniversitedeki en aktif üyeleri arasında yer alarak 1978 yılında Müslüman öğrenciler Birliği'nin genel sekreteri oldu. İslam Şeriatının yeniden hâkim kılınması için yapılan ülke genelinde büyük gösterileri organize eden Zakzaki, 1979 yılında Müslüman Öğrenciler Birliği başkan yardımcısı oldu.

Bu sırada İslam ulemasından resmi olmayan derslerini Zaria, Kano ve Yola kentlerinde almaya devam etti. Eğitim hayatı boyunca İslam Dünyasının meseleleri ile ilgilenen Zakzaki, öğrenme, araştırma ve öğretme şeklinde İslamî çalışmalarını yoğunlaştırdı. Artık Nijerya İslami Hareketi'nin resmi olmayan lideri olarak tanınmaya başlayan Zakzaki, Müslüman halkı bilinçlendirmeye ve birlik olmak için gerekenleri öğretmeye başlamıştı.

Nijerya'da hızla gelişen hareket ülkenin kuzeyinde 300'den fazla ilk ve orta dereceli okul kurarak ülke gençliğini, bilinçli İslami bir gençlik yapmak için var gücüyle çalışmaya başladı. Hareketin kurduğu okullara, 1800'lü yıllarda yaşamış olan Şeyh Osman Fodio isminden esinlenilerek, Fodio veya Fudaiyye isimleri verilmişti.

Zakzaki, Nijerya rejimi tarafından defalarca hapsedildi

Şeyh İbrahim Zakzaki, sürekli gayr-i İslami diye eleştirdiği Nijerya rejimi hükümeti tarafından defalarca hapsedilmiştir. Sürekli olarak İslam'dan başka bir yönetim biçimi olamayacağını ve bir İslam nizamının gerekliliğini vurgulayan Zakzaki, sürekli kesin bir dille şiddeti ve şiddet eylemlerini yasaklayıp, ilmi faaliyetlerde bulunarak, halkı bilinçlendirmeye çalıştı. Zakzaki,1981-1998 yılları arasında toplam 9 sene, 9 farklı hapishanede esir edilmiş, ama kararlı mücadelesinden asla taviz vermeyerek Nijerya'da Ehl-i Beyt mektebini esas alan, Hizbullahi kültürle yoğrulmuş bir İslam gençliği oluşturmaya muvaffak olmuştur. Nijerya Hizbullah hareketinin bugün en az 3 milyon civarında taraftarı olduğu tahmin ediliyor. Nijerya Hizbullahi Hareketi bugüne kadar 5 Eylül 2009 tarihinde yapılan silahlı çatışma hariç silahlı hiç bir eyleme girişmemiş, hareketin üyelerine yönelik yapılan söz konusu saldırıda birkaç polis ölürken, hareketin mücahitlerinden de bir kaç kişi şehid olmuştur.

Nijerya Hizbullah Hareketi, İran ile ekonomik bağı olduğu iddialarını yalanlıyor

İslam düşmanları tarafından birçok kez, Nijerya Hizbullahi Hareketi üyelerinin İran tarafından eğitildiği ve Lübnan Hizbullahı modeli ile yapılandıkları yönünde iddialar ortaya atmış, buna karşı Afrika Hizbullah'ı olarak adlandırılan Nijerya Hizbullahi Hareketi, İran ile arasında ekonomik bağ olduğu iddialarını yalanlamıştır.

Şeyh İbrahim Zakzaki, Nijerya Hizbullahi Hareketi'nin 21 Mayıs 2008'te düzenlediği dev ‘Gayri-Meşru İsrail Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, "Siyonist rejim çok yakında tüm yandaşlarıyla birlikte yok olup gidecektir" şeklinde açıklama yapmıştı.

Yegâne amacı İslam davası için çalışmak olan Şeyh İbrahim Zakzaki, dünyanın yarısından fazlasını gezerek, ağırlıklı olarak İngiltere, Suudi Arabistan, İran İslam Cumhuriyeti, Lübnan, Sudan, Güney Afrika, ABD ve Rusya'da bulunmuş, tüm gezilerinde gittiği her yerde konferanslar ve seminerler vermiştir.

Nijerya ordusu katliam yaptı

Nijerya ordusu, 12 Aralık 2015'te General Tukur Buratai'nin konvoyunun geçişinin engellendiği iddiası üzerine Kaduna'ya bağlı Zaria kentindeki Bakiyyetullah Hüseyniyesi'ne saldırdı. Saldırıda 700 kişi katledildi.

Şeyh İbrahim Zakzaki esir edildi. Kendisiyle birlikte tutuklanan eşi gözaltında şehid edildi. Nijerya hükumeti Zakzaki’nin tutuklanmasının ardından İslami Hareket üzerindeki baskıyı artırdı.

Şeyh İbrahim Zakzaki'nin 6 oğlu, kız kardeşi ve yeğeni ise Kara Şabat ve Kudüs Uluslararası Günü katliamları sırasında şehid edildi.

2015 yılındaki Zaria katliamından sonra tutuklanmasına rağmen hala mahkemeye çıkarılmayan ve henüz hakkında herhangi bir suçlama bile yapılmayan Şeyh Zakzaki’nin sağlık durumunun kötüleştiği belirtiliyor. (İLKHA)