Uluslararası Af Örgütü, üzerinden 71 yıl geçen Nekbe nedeniyle yaptığı açıklamada, "Filistinli mültecilerin maruz kaldığı şartların kaldırılabilecek gibi olmadığını" belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, Filistin topraklarında siyonist işgale başlanmasının ve bu yüzden Filistin halkının yurdundan sürgün edilmesi sebebiyle Nekbe yani büyük felaket olarak adlandırılan olayın yıldönümünde bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "israilin, 1948'de yurtlarından çıkarılmış olan Filistinlilerin yeniden yurtlarına dönme haklarını tanımaması uluslararası hukukun açıktan ihlal edilmesidir. Bu ihlal yüzünden bölgedeki Filistinli mülteciler onlarca yıldır büyük sıkıntılar çekmektedirler." denildi.

Örgüt, dünyanın değişik bölgelerinde yaşayanlardan Filistinli mültecilerle dayanışmalarını, siyonist terör çetesinden de o insanların yurtlarına dönüş haklarına saygı göstermesini istedi.

Uluslararası Af Örgütünün Filistin'deki programlarının müdürü Veddad Assaf, "70 yıldan fazla zamandır israil, Filistinlileri topraklarından ve mülklerinden uzaklaştırdı ve yurda dönüş haklarından mahrum bırakıyor." dedi.

Uluslararası Af Örgütünde Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Araştırmaları ve Destek Kazanma Birimi Müdürü Philip Luther de "Filistinli mültecilerin mahkûm olduğu şartların tahammül edilecek gibi olmadığını" dile getirdi. (İLKHA)