Sedat Karatay/VanOlay

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi tarafından, bu yıl 7’incisi düzenlenen 'Ümmet İftarı' programına katılanlar simit, hurma ve suyla iftar açtı.

54 İslami STK'nın bir araya gelerek oluşturduğu Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi tarafından, Ramazan ayı dolayısıyla düzenlenen 'Ümmet İftarı'nda, Peygamber efendimizin sahabeler ile birlikte açtığı iftarları ve İslam coğrafyasında yaşayan Müslümanların sıkıntılarına dikkat çekiliyor.

Hz. ömer Camii avlusunda düzenlenen 'ümmet iftarı' programına, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda halk katıldı. Ezanın okunmasıyla birlikte yapılan duaların ardından hep birlikte oruçlar açıldı.

“Amacımız Allah Resulü ve Sahabenin Yaptığı İftarlara Değinebilmektir”

'Ümmet İftarı' ile ilgili bilgi veren Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi Dönem Sözcüsü Emrah Bozkaya, ümmet iftarıyla kalplere çekilen sınırları kaldırmak istediklerini söyledi.

Bozkaya; “ Görmüş olduğunuz gibi iftarımızı sadece su, simit ve hurma ile açacağız. Modern çağda böyle bir programı düzenleme amacımız İslam nurunun çıktığı dönemde Allah resulü ve güzide sahabesinin yapmış olduğu iftarlara az da olsa değinebilmektir. O dönemlerde yokluk nedeni ile su ve hurma ile iftar açılırdı. Ama kalpler huzurlu idi gözler tok idi iman sarsılmaz bir teslimiyete sebebiyet vermişti. Günümüze ile kıyaslarsak bu sofranın en güzel ve bereketli yani ise kardeşlerimize aslında midemizin değil gözlerimizin doyması gerektiğini anlatabilmektir. Su simit ve hurma ile yapılan iftarda gerçek manada bunu idrak edebiliyorsunuz. İlk bakışta nasıl doyarım dediğiniz sofradan doyarak kalkıyorsanız dediğim gibi aç olanın midemiz değil gözümüz olduğunu anlıyorsunuz. Bu vesile ile çılgınca bir israfın varlığı da zihinlerimizde uyanıyor bunun da önüne geçebilmek adına güzel bir sofradır. Bunun yanı sıra görmüş olduğunuz şu sofra kardeşliğin pekiştiği muhabbetin pekiştiği asıl gayenin doymak değil Rıza-i İlahi olduğunu bildiğimiz için yüzlerimizden tebessüm eksik olmuyor elhamdülillah. Son olarak şunu belirtmek isterim, Rabbim tüm Müslüman kardeşlerimize bir olmayı diri olmayı sabırlı olmayı nasip eylesin tekrardan hoş geldiniz safalar getirdiniz.”dedi.