Komünist Çin yönetimi, Müslümanların çocuklarını asimile etmek ve kimliklerini zayıflatmak için sınav puanlarını düşürdü.

Çin Komünist Partisi'nin Müslümanlara yönelik sistematik asimilasyon politikaları devam ediyor.

Pekin yönetimi, Birleşmiş Milletler verilerine göre bir milyon Müslümanı, "eğitim merkezleri" adı altında toplama kamplarında tutuyor. Bağımsız kaynaklar ise söz konusu sayının 3 milyonun üzerinde olduğunu belirtiyor.

Bu kamplarda kalanlar domuz eti yemeye, alkol almaya ve İslam dinini kınamaya zorlanıyor.

Zorunlu asimilasyon programı kapsamında, yaygın olan Han milletindeki Çinli erkeklerin Uygur kadınlarla evlenmeleri teşvik ediliyor. Uygur kadınlarla evlenen Çinlilere beş yıl boyunca yıllık 8 bin 800 TL yardım parası veriliyor.

Komünist Çin yönetimi son olarak, Müslümanlara uyguladığı asimilasyon politikalarına bir yenisini daha ekledi. Çin'de etnik azınlıklardan gelen çocuklar, resmi dil olan Mandarin seviyeleri düşük olduğu için sınavlarda ilave puan alıyordu. Çin Eğitim Bakanlığının açıkladığı yeni düzenlemeyle pozitif ayrımcılık ölçüsü kaldırıldı.

Buna karşın ailesinden biri Han ve diğerinin yerel bir etnik azınlıktan olan öğrencilerin sınavlardaki ilave puanları ise ikiye katlandı.

Söz konusu kararın, "Han milletine ait olmayan düşünce ve davranış biçimlerini bitirmeye yönelik girişiminin bir parçası" olduğu belirtildi. (İLKHA)