Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cuma namazı esnasında gerçekleştirilen terör saldırısı sonucu 51 Müslümanın şehit olduğu Yeni Zelanda'nın Christchurch kentine gitti.

Geçtiğimiz günlerde Cuma namazı esnasında gerçekleştirilen terör saldırısı sonucu 51 Müslümanın şehid olduğu Yeni Zelanda'ya giden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, katliamın yapıldığı camiyi, saldırıda yaralananları ve Christchurch Belediye Başkanlığını ziyaret etti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cuma namazı esnasında gerçekleştirilen terör saldırısı sonucu 51 Müslümanın şehit olduğu Yeni Zelanda'nın Christchurch kentine gitti.

Başkan Erbaş ve beraberindeki heyeti, havalimanında Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin karşıladı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Yeni Zelanda temaslarına Christchurch Belediye Başkanı Lianne Dalziel'i ziyaretiyle başladı.

Katliamın yaşandığı camiyi de ziyaret eden Erbaş, "Yeni Zelanda'da terör saldırısının olduğu Mescid-i Nur Camii'nde kardeşlerimizle bir araya geldik. Yeni Zelanda'daki Müslüman kardeşlerimizin acısı, bizim acımızdır. Dünyanın neresinde olursa olsun bir Müslümanın ayağına diken bile batsa ondan dolayı diğer Müslümanlar acı çeker." dedi.

Erbaş, belediye ziyaretinde yaptığı konuşmada, Yeni Zelanda vatandaşlarına geçmiş olsun dileklerini ileterek, gerçekleştirilen cami saldırılarının insanlık adına çok üzüntü verici olduğunu belirtti.

Böyle acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan Erbaş, "Böyle bir olayın yaşanmış olmasından dolayı duyduğumuz üzüntüyü sizlerle paylaşmak için buraya geldim." dedi.

"Birlikte yaşama tecrübesini her yerde, her toplumda en üst seviyede göstermeliyiz"

Yeni Zelanda Başbakanı, Christchurch Belediye Başkanı ve orada yaşayan insanların terör karşısında göstermiş oldukları tutum ve davranışların kendilerini memnun ettiğini kaydeden Başkan Erbaş, "Bu tutum, barış adına, geleceğimiz adına, bir daha bu tür olayların yaşanmasının önünde bir engel olması adına bütün dünyaya örnek olmuştur. Mesafeler uzak da olsa her birimiz bu dünyanın vatandaşıyız ve barışı birlikte sağlamamız gerekiyor. İnançlar, düşünceler, felsefeler farklı olabilir ama nihayet insan olma noktasında hepimiz aynıyız." diye konuştu.

Yeni Zelandalı idarecilerin ve vatandaşlarının birlikte barış içerisinde yaşama tecrübesini iyi bir şekilde sergilemiş olmalarının, terör saldırısının acılarını biraz olsun hafiflettiğini belirten Erbaş, "Birlikte yaşama tecrübesini her yerde, her toplumda en üst seviyede göstermek" gerektiğine vurgu yaptı.

"Hem teşekkür etmek hem vefat eden insanların yakınlarına başsağlığı dilemek, yaralıları ziyaret etmek, onlara geçmiş olsun dileklerimizi yerinde ulaştırmak için buradayız" diyen Erbaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bütün dinler bu tür olayları reddeder ve hiçbir din, hiçbir inanç terör olaylarını desteklemez, hep karşısında yer alır. Biz de Müslümanlar, İslam dininin bir mensubu olarak, bir insanın haksız yere öldürülmesinin bütün insanlığı öldürmüş gibi olduğuna inanıyoruz. Kur'an-ı Kerim'de, 'Bir insanı haksız yere öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibi olur. Bir insanı kurtarmak da bütün insanları kurtarmak gibidir' diye buyurulmaktadır."

Türkiye ile Yeni Zelanda'nın ilişkilerinin tarihi bir geçmişi olduğunu söyleyen Christchurch Belediye Başkanı Lianne Dalziel ise Başkan Erbaş'a ziyaretinden dolayı teşekkür ederek Müslümanlara olan desteğinin bundan sonra da artarak devam edeceğini söyledi.

Christchurch şehrinin terör olaylarıyla değil, terörist saldırısı sonrasında gösterilen birlik ve beraberlik örnekliğiyle duyulmasını istediklerini belirten Belediye Başkanı Dalziel, Başkan Erbaş'la aynı düşünceleri paylaştığını, hiçbir dinin terör olaylarını destekleyemeyeceğini kaydetti.

Başkan Erbaş daha sonra, terör saldırıda yaralananların bulunduğu hastaları, tedavi gördükleri hastanede ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Yaralılar arasında Türk vatandaşı olan Zeki Tüyan'ı da ziyaret eden Başkan Erbaş, Tüyan'ın ailesi ile bir araya geldi.

Başkan Erbaş'a Yeni Zelanda programında Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay ile Sidney İdari ve Sosyal İşler Ataşesi Bilal Aksoy eşlik ediyor. (İLKHA)