Haber Merkezi

Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Aile Hekimliği Birimi tarafından ilimizde birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha iyi ve kaliteli bir şekilde verilebilmesi amacıyla "Aile Hekimliği 1.Aşama Uyum Eğitimi" düzenlendi. 5 gün süren eğitimin sonunda katılımcılar, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.İl’de aile hekimliği uygulamaları kapsamında halen sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapanlar arasında daha önce “Aile Hekimliği 1.Aşama Uyum Eğitimi” almamış olan aile hekimlerine ve İlde bulunan İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Entegre İlçe Devlet Hastanelerinde görevli hekimlere Sağlık Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda verilen eğitim; 5 eğitimci ve 27 katılımcı ile gerçekleştirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dt. Şebnem Kartal, birinci basamak sağlık hizmetlerinin toplumu ciddi anlamda etkileyen kimi zaman ölümcül sonuçlar doğurabilen hastalıkların önlenmesinde rollerinin büyük olduğunu belirterek 5 günlük Aile Hekimliği 1. Aşama uyum eğitiminin amacının; aile hekimliği disiplininin özünü, felsefesini, olmasa olmazlarını, birinci basamak bakış açısını yönetmenliğe göre tanıtmak ve arttırmak olduğunu söyledi.

Dt. Kartal,Toplumumuzda şöyle bir adet var; hasta olunduğunda hastaneye gidilir ve sağlık hizmeti de hasta olan kişiye verilir gibi. Ama gerçekte bunun böyle olmadığını özellikle birinci basamakta çalışan tüm doktor arkadaşlarım çok iyi bilir. Birinci basamağın en önemli görevi hastalanıp gelen kişiye reçete yazmak değil bence koruyucu hizmetleri verebilmektir. Fakat birinci basamakta sahada yer alan doktorlarımız koruyucu sağlık hizmeti yapıyor, kronik hastalığı olan bütün nüfustaki kişileri tarıyor, takiplerini yapıyor ve eğitimler veriyorlar. O eğitimler sayesinde de koruyucu sağlık hizmeti sağlanıyor. Obezite ile mücadele, kanser taramaları gibi faaliyetler yapılıyor. Yani birinci basamakta yapılan bu çalışmalar ile aslında kitlesel bazda hizmet veriliyor. O yüzden birinci basamakta yapılan hizmetlerin önemi çok büyük. Bunun için birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürekli eğitimle geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gereklidir.

Bu amaçla Sağlık Bakanlığımız iradesiyle birinci basamakta çalışmakta olan veya çalışacak olan pratisyen ve uzman hekimlerimize yönelik bu alan için gerekli asgari bilgi, tutum ve becerilerle donatılmalarını sağlamak için bir ‘uyum eğitimi' düzenledik. Ben öncelikle bu eğitime katkı sağlayan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcımız Büşra Tapan Soğanda’ya eğitimci doktor arkadaşlarımız Dr. Çağrı Veysel Yeşilyurt,Dr. Nuh Barut,Dr. Güven Güneş,Dr. Ömer Doğu Karatay, daha sonra eğitime katılan tüm doktorlarımıza teşekkür ediyor, diye konuştu.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen tören ile eğitime katılan doktorlara teşekkür belgesi takdim edildi.