Uluslararası Ceza Mahkemesi, ABD'nin Afganistan'da işlediği savaş suçlarına yönelik soruşturma talebini reddetti.

Emperyalist ABD, uluslararası hukuku yok saymaya devam ediyor. Kendisine üye ülkelerin topraklarında yaşanan olaylara ilişkin soruşturma başlatmak isteyen uluslararası mahkemeler, ABD'nin tehdit ve baskısı altında. Bunun son örneği ise Uluslararası Ceza Mahkemesi oldu.

Savaş suçlarını, işlenen cinayet ve soykırımları soruşturma yetkisine sahip olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, ABD'nin, Afganistan savaşı sırasında işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma talebini ABD'nin baskı ve tehditleri sonucu reddetti.

UCM Başsavcısı Fatou Bensouda, ABD'nin Afganistan'da işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma talebinde bulunmuştu. Mahkeme, konuyla ilgili daha önce yaptığı yazılı açıklamada, ABD askerleri ile CIA'nın savaş suçlarına ilişkin ilk defa soruşturma başlatılacağını ifade etmiş, ancak ABD, Mahkemeyi yaptırımlarla tehdit etmişti.

ABD, Afganistan'da veya başka bir yerde Amerikan askerleri hakkındaki suistimal iddialarını soruşturmaya veya bu konuda kovuşturma başlatmaya teşebbüs eden Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) personellerine vize vermeyeceğini veya personellerin vizelerini iptal edeceğini açıklamıştı.

UCM'yi tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump, "Amerikan, İsrail ya da müttefik personelimizi burada yargılamaya yönelik herhangi bir adım sert ve güçlü bir karşılık bulacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

Yapılan tehditlerden sonra UCM, söz konusu soruşturma talebini reddetti.

Söz konusu karar ise uluslararası hukukun, ABD'nin tehdidi altında olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. (İLKHA)