9 bin 500 personel alımına giden ve başvuruları KPSS puanları üzerinden alan Diyanet'in tercih işlemleri için sadece mülakat puanlarını baz alması sınavda yüksek puan alanları mağdur ettiği belirtiliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 9 bin 500 personel alımında başvurular için KPSS puanlarını baz alarak, sözlü sınava girmeye hak kazanan adayları açıkladı. Ardından sözlü sınav sonuçlarını açıklayan Diyanet, tercih işlemlerinde sadece sözlü sınav puanlarını baz alarak yerleştirme işlemlerini gerçekleştirdi.

Bu uygulama sonucunda KPSS ve DHBT puanları yüksek fakat sözlü sınav puanı düşük olanlar ya tercih yapmaya hak kazanamadı ya da KPSS ve DHBT puanı kendisininkinden düşük olan başka bir adayın gerisinde kalarak herhangi bir alandan yerleşemedi.

Diyanet'e yapılacak alımlar için adayların İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Meslek Yüksek Okulu, İlahiyat Önlisans veya İmam-Hatip Lisesinden mezun olmaları, müezzin-kayyım unvanına başvuracak lise mezunlarının ise hafızlık belgesinin bulunması şartı arandı.

Ayrıca adayların KPSS (B) grubundan lisans mezunları için P124, ön lisans mezunlar için P123 ve ortaöğretim mezunları için P122 puan türünden en az 50 puan almış olmaları gerektiği belirtilmişti.

KPSS puan sırası esas alınarak yapılacak alımda boş kadro sayısının 3 katı kadar aday sözlü sınava çağrılacağı ve 3 bin kişinin alınacağı Kur'an kursu öğreticiliğine sadece kadın adaylar başvurabileceği belirtilmişti.

Sözlü sınav, Ankara, Antalya, Bursa, Bolu, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Elazığ, İzmir, Kayseri, Konya, Kastamonu, Manisa, Tekirdağ, İstanbul (Avrupa), İstanbul (Anadolu), Trabzon, Samsun, Şanlıurfa, Rize ve Van illerindeki sınav merkezlerinde yapıldı.

Tercih yapmaya hak kazanmak için sözlü sınavdan en az 70 puan alınma şartı arandı.

Diyanet'in, 2019 Yılı 4-B Sözleşmeli Kur'an Kursu Öğreticisi, İmam-Hatip ve Müezzin Kayyım (SÖZPER-2019-I) Sözlü Sınav Sonuçları ve Tercih Duyurusunun ikinci maddesinde tercih işlemleri için ise şu ifadelere yer verildi:

"Tercihlere yerleştirme işlemlerinde sözlü sınav başarı puanı esas alınacaktır. Sözlü puanların eşit olması durumunda KPSS puanı yüksek olana, onun da eşit olması halinde KPSS'ye katıldığı öğrenim belgesinin mezuniyet tarihi önce olana, bu sürenin de eşitliğinde doğum tarihi önce olana öncelik verilecektir."

Bu uygulama sonucu, KPSS ve DHBT puanı yüksek olup sözlü sınavdan düşük alan kimi adayları tercih yapmaya hak kazanamazken kimi adaylar da puanların kendisininkinden düşük olmasına rağmen sözlü sınav puanı yüksek olan diğer adayların gerisinde kalıp herhangi bir alandan yerleşemedi. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)