​ABD Başkanı Trump, ülkesinin, İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü olarak tanımasına ilişkin kararının ardından İran da bir misilleme yaparak ABD ordusunu terör listesine aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü olarak tanıdığını duyurmasının ardından İran'dan misilleme gecikmedi. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi, Amerikan ordusunun Ortadoğu'daki faaliyetlerini yöneten ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığını (US CENTCOM) ve bağlantılı güçleri 'terör örgütü' ilan etti.

Karar İran Devlet Televizyonu tarafından duyuruldu. Duyuruda, Washington'un kararının uluslararası hukuk ile örtüşmediği ve bu bakımdan yasal ya da meşru olmadığı kaydedildi.

Konsey'in açıklamasında, CENTCOM, 'İran'ın ulusal güvenliğine zarar vermek, ABD'nin saldırgan politikalarını Batı Asya'da ilerletirken İran vatandaşı olan ve olmayan masum insanların hayatlarını mahvetmekle' suçlandı.

İran Dışişleri Bakanlığı, Devrim Muhafızlarını 'terör örgütleri' listesine dahil ettiği için ABD'ye diplomatik nota da verdi.

CENTCOM'un 'terör örgütü' ilan edilmesi önerisini Konsey'e sunmuş olan Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İsviçre'nin Tahran Büyükelçiliği'nin ABD'nin Çıkarlarını Koruma Ofisi'ne nota verdiğini de belirtti.

ABD'nin Devrim Muhafızlarını 'terörist' ilan etmesini 'tehlikeli' diye niteleyen Zarif, İran'ın buna karşı gerekli adımları atacağını söyledi. (İLKHA)