AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul'daki yerel seçim sonuçları ve itiraz sürecine ilişkin açıklama yaptı.

"Demokrasi üstünde şaibe oluşmasın derdindeyiz." diyen Yavuz, CHP'nin, "Sandıkların yüzde 92,3'ü açıldı" ifadelerinin doğruyu yansıtmadığını söyledi.

Hukukun dışına çıkan hiçbir adım atmadıklarını ve atmayacaklarını vurgulayan Yavuz, "Ne olacaksa hukuki zemin içerisinde olacak. Ne yaparlarsa yapsınlar biz asla hukukun dışına çıkmayacağız. Yasal yolları denemek hakkımız sonuna kadar bu hakkı deneyeceğiz. Bizim yaptığımız şu sandıktan çıkanı kabul etmemek değil sandığa ne girmişse girdiği şekliyle onun çıkması ve kayıtlara da o iradeye göre kaydedilmesidir. Bizim yaptığımız insanları yanıltmak değil." dedi.

Yavuz, "Şaibeler kalksın, derdindeyiz. Organize usulsüzlüğü yapanları, yaptıranları, tüm bağlantılarını belirlemek bir yandan da ceza hukuku açısından sorunlularla ilgili suç duyurusunda bulunmaktır, yaptığımız tamamen budur. Soruyorum bu nasıl oluyor? Maddi hata düzeltmelerinin yüzde 80'i aleyhimize cereyan ediyor. 5 tane oy bizden gitmişse 1 tane oy da CHP'den gitmiş gibi görünüyor. Bu nasıl oluyor? Yüzde 20 kadarı CHP aleyhine. Yüzde 80 nerede, yüzde 20 nerede? Onun için fark 29 binlerden 14 binlere inmiş bulunuyor. CHP sizden de var bizden de var diye algı oluşturmaya çalışıyor. Bu seçimlerde birtakım usulsüzlükler varsa biz üstüne gitmezsek gelecek seçimlerde de devam eder. Geçersiz oylar bizim aleyhimize. Buna rağmen siz bütün bunları unutun, diyorlar. Bırakın da biz mazbatamızı alalım diyorlar. Yangından mal kaçırırcasına davranıyorlar. Bunu bizden kimse beklemesin." diye konuştu.

"Oyların tümünün yüzde 5,9'u sayılmış"

Geçersiz oyların sayımından AK Parti lehine 5 bin 69 oy geçtiğini aktaran Yavuz, "Yüzde 88,5'i sayıldı. An itibariyle 5 bin 69 oy aleyhimize kaydedilmiş gözüküyor. Oyların tümünün sayımı geldi ekrana. Oyların tümünün yüzde 5,9'u sayılmış. Geçersiz oyların sayımının tümü yüzde 92-93 demişse özür dileyeceğim. Yazık değil mi? Yüzde 6'lık bir oran sayılmıştır onun dışındakiler duruyor yüzde 94'ü. Yüzde 94'ü de sayılsın diye kalan tüm ilçelerde de sayım yapılsın diye YSK'ya gittik dün. Nasıl karar verilir bilemeyiz ama bütün oylar sayılsın istiyoruz." ifadelerini kullandı.

''Sonuç 29 binlerden 14 bin küsürlere inmiş durumda''

Yavuz, "Bu sayımlarla sonuç 29 binlerden 15 binlere şu anda 14 bin küsürlere inmiş durumda. 1 Nisan'da 29 bin olan, 2 Nisan'da 24 bine, 3 Nisan'da 21 bine iniyor ve böyle devam ediyor, 19 bin, 18 bin, 17 bin, 15 bin ve bugün 14 binleri görüyorsa ki gördü, demek ki ortada bir yolsuzluk var, bir oy yolsuzluğu var, suistimal var, usulsüzlük var. Siyasi hayatım içerisinde hep bu işlerin içinde oldum. Bir ilde birkaç tanenin içinde geçen oy kaydırmaları ya da sehven yazılmış rakam görmedim ama burada yüzlercesi var. Bunların hepsinin üst üste gelmesi mümkün değil. Organizeli bir usulsüzlük yapıldığı bize çok net bir şekilde gözüküyor.

Yavuz, 11 bin 186 kişinin ikamet kaydının Büyükçekmece'ye getirildiğini tespit ettiklerini, bunun da organizeli bir usulsüzlük gibi durduğunu kaydetti.

Sandık başkanlarından FETÖ kapsamında ihraç edilenlerin olabileceğini ima eden Yavuz, buna ilişkin de emarelerin olduğunu ama araştırmaya devam ettiklerini ifade etti. (İLKHA)