İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamaney, Irak Başbakanı Abdulmehdi'ye hitaben, "Amerikan askerlerinin bir an önce Irak’ı terk etmesini sağlayın." dedi.

İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamaney, Amerikalı askerlerin bölgede bulunmasının bölge ülke ve halkları aleyhine olduğunu belirterek, Irak Başbakanı Abdulmehdi'ye hitaben, "Amerikan askerlerinin bir an önce Irak’ı terk etmesini sağlayın." dedi.

İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamaney, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'yi kabul etti.

Kabulde bir konuşma yapan Hamaney, ABD'nin uzun süre askeri varlık gösterdiği her ülkeden çıkarılma süreçlerinin zorlukla karşılaştığını belirtti.

İran ve Irak halklarının inanç, kültür ve tarihi ortaklıklarına değinen İslam İnkılabı Rehberi, "İran İslam Cumhuriyeti-Irak ilişkileri, iki komşu ülke ilişkisinden ötede olup, İran devleti ve halkı, Irak’ın gelişmesi ve saadete erişmesini kendi gelişme ve saadetleri gibi görüyor. Ancak Amerikalılar ettikleri laflara rağmen, Irak’ta var olan demokrasiyi ve siyasi aktivistlerin varlığının kendilerine karşı olarak gördükleri nedeniyle Irak devleti, Amerikan askerlerinin bir an önce Irak’ı terk etmelerini sağlamalıdır." ifadelerini kullandı.

Irak’ın insani kapasiteleri ve zengin yeraltı kaynaklarının bu ülkeyi Arap dünyasında en etkin ülkeye dönüştürdüğünün altını çizen Hamaney, "Amerikalılar ve onların bölgedeki uzantıları, Irak’ın şimdiki demokratik yapısı ve iktidarına karşıdır ve bu durumu kendi lehlerine görmüyorlar." dedi.

ABD ve Suudilerin Irak hakkındaki konuşmalarının onların ikiyüzlülüğüne işaret ettiğini belirten Hamaney, "IŞİD’ın Irak’ı işgal ettiği dönem, bu örgüte silah ve malzeme gönderiyorlardı. Şimdi ise Irak’ın IŞİD’i yendiği süreçte Irak’la dost olduklarını belirtmekteler." diye belirtti.

ABD'nin Irak’ta varlık göstermesinin sırf askeri amaç taşımadığını kaydeden Hamaney, "Onlar uzun vadeli kalmaya ve Irak’ı işgal ettikleri ilk yıllar gibi kurulan devletlerin yeniden kurulmasını amaçlamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Irak Başbakanı’nın IŞİD artıklarının Irak’ta kalmaya devam ettiklerine yönelik kullandığı ifadelere işaret eden İran İslam İnkılabı Rehberi, ‘Çok dikkatli olunmali. Onlar Irak halkı ve devletinin zayıf duruma düştüğünü sezdikleri an, hemen cinayetlerine devam edeceklerdir’ diye bildirdi.

Abdulmehdi: Hiçbir zaman Amerika’nın İran yaptırımlarına katılmayacağız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de hazır bulunduğu söz konusu görüşmede Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ise "Irak’ın İran İslam cumhuriyeti ile ilişkileri, özel ilişkilerdir ve biz hiçbir zaman Amerika’nın İran yaptırımlarına katılmayacağımızı bildirmiş bulunuyoruz." ifadesini vurguladı. (İLKHA)